Blocul Unității Naționale va organiza un protest la adresa noii Legi a învățământului din Ucraina care conduce la desființarea școlilor românești. Protestul va avea loc sâmbătă, ora 11:00, în fața Ambasadei Ucrainei la Chișinău, este menționat într-un comunicat de presă.

În nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Maramureșul istoric și Sudul Basarabiei din Ucraina locuiesc aproape 500.000 de români. Dacă se închid școlile cu predare în limba română, riscă să dispară una dintre cele mai mari comunități istorice românești. Protestatarii vor solicita autorităților ucrainene să respecte prevederile constituționale și legislația internațională în materie de drepturi ale minorităților naționale și să revină asupra deciziei de a interzice învățământul în limba maternă.

„Suntem profund revoltați de derapajele antidemocratice din Ucraina și tentativele constante de deznaționalizare a minorității românești. Statul ucrainean încearcă prin Legea 3419-D, adoptată de Rada Ucrainei, să desființeze în câțiva ani toate școlile cu predare în limba română. Nu putem permite acest lucru, trebuie să fim solidari cu frații noștri din Ucraina, iar pentru asta invit toți românii din Chișinău mâine la protest", a declarat Ion Leascenco, președintele Blocului Unității Naționale.

Concomitent cu protestul din Chișinău, o acțiune stradală va avea loc și la București, unde organizațiile din cadrul Alianței pentru Centenar vor picheta Ambasada Ucrainei la București, se mai spune în comunicat.