Liderul partidului „Casa Noastră – Moldova” (CNM), Grigore Petrenco, riscă să fie dat în căutare, dacă se va constata că a părăsit ilegal teritoriul Republicii Moldova, a anunțat adjunctul procurorului general, Mircea Roșioru.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, Roşioru a declarat că în prezent dosarul  lui Petrenco este pe traseul de la Judecătoria Râșcani spre Curtea de Apel Chișinău și, când va fi numită cauza spre examinare, pentru prima ședință, instanța va realiza procedura obișnuită de citare, mizând pe faptul că liderul CNM va primi această citație.

Măsura preventivă sub formă de control judiciar, aplicată în privința dumnealui, are anumite restricții și obligații. În ipoteza în care Grigore Petrenco nu se va prezenta în instanță, urmează a fi demarate acțiuni de către procurori prin care să constate eschivarea domnului Petrenco de la judecarea cauzei. Asta deja prezumă noi acțiuni din partea procurorilor prin intermediul instanței, precum anunțarea în căutare și judecarea cauzei în lipsa lui, dacă se va proba faptul că dumnealui se sustrage de la judecarea cauzei penale”, a declarat el.

Amintim că portalul „Newsmaker” a publicat ieri o știre despre decizia lui Grigore Petrenco de a pleca în Germania pentru a cere azil politic.

Mă aflu în Germania de la sfârșitul lunii august. Nu vreau să spun cum am părăsit teritoriul țării, dar în Germania eu am intrat legal”, a declarat Petrenco pentru sursa citată.

----Unii membri ai grupului „Petrenco” au fost șocați de „dezertarea” liderului CNM, declarând că acesta s-a gândit doar la sine și decizia sa este una nebărbătească.

Grigore Petrenco a fost condamnat la sfârșitul lunii iunie la 4 ani și șase luni cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pentru o perioadă de probațiune, cu aplicarea amenzii în mărime de 10 mii lei. Acesta, împreună cu camarazii săi a fost reținut în urma protestelor desfăşurate în fața Procuraturii Generale din 6 septembrie 2015. Grupul „Petrenco” s-a aflat mai multe luni în arest la Penitenciarul nr.13, după care, la sfârșitul lunii februarie 2016, au fost transferați în arest la domiciliu. La sfârșitul lunii aprilie ei au fost trecuți sub control judiciar.