(UPDATE 15:30) Șeful adjunct al PCCOCS, Valeriu Bodean, a declarat pentru Deschide.MD că operațiunea este pe sfârșite. În cadrul ei au fost ridicate circa 100 de mii de euro (echivalentul a 2 mln. de lei) - bani proveniența cărora nu poate justificată. De asemenea s-au ridicat mai multe documente clasificate în dosare personale ale clienților companiilor vizate și circa 60 de dosare de gajare a apartamentelor. Or firmele implicate în schemă propuneau și contracte de micro-finanțare. Cinci persoane au fost reținute, iar două sunt în căutare. Printre cei încătușați sunt administratorii și fondatorii firmelor din dosar care au gândit și aplicat schema infracțională.

La Chişinău, astăzi au loc 27 de percheziţii într-un dosar vizând angajarea ilegală a cetăţenilor moldoveni în Israel. Percheziţiile sunt efectuate de angajaţi ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, în cooperare cu Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Naţional de Investigaţii.

Potrivit surselor apropiate anchetei, membrii grupului criminal care se ocupau cu recrutarea persoanelor au organizat plecarea şi angajarea ilegală în câmpul muncii a zeci de cetăţeni ai Republicii Moldova, care achitau pentru astfel de servicii în jur de 7 000 mii euro fiecare. În dosar sunt vizate mai mult de 10 persoane.

Toate acestea aveau loc doar cu falsificarea documentelor pentru anagajarea în Israel a cetățenilor R. Moldova. 

(UPDATE 12:43) Deschide.MD a obținut imagini în care observăm că perchezițiile se fac și la domiciliul figuranților în dosar. Or domiciliul înseamnă - potrivit înregistrării video - o ditamai casă de lux cu câteva niveluri. 

Din fotografii vedem și sume financiare de ordinul zecilor de mii, proveniența cărora nu poate fi demonstrată deocamdată.

Sursele ne mai spun că până la această oră au fost reținute trei persoane.

Vom reveni cu detalii.