Procurorul general a cerut Colegiului disciplinar al CSM și Colegiului de disciplină și etică al Procuraturii să fie trași la răspundere disciplinară judecătorul și procurorul implicați în cazul morții lui Andrei Brăguță. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de șeful PG, Eduard Harunjen. Totuși - spune sursa citată - acțiunile celor doi amintiți mai sus continuă să fie investigate și sub aspect penal în cadrul dosarului aflat în desfășurare.

Am despus o solicitare la CSM pentru ca să fie inițiată procedură disciplinară pe numele judecătorului și pentru ca acesta să fie tras la răspundere disciplinară pentru încălcarea unor norme imperative”, a declarat Harunjen. 

În cazul procurorului responsabil de cazul Brăguța, procurorul general ceruse anterior o anchetă de serviciu la Inspecția Procurorilor. Rezultatele a fost totalizate și remise ulterior Colegiului de disciplină și etică pentru tragerea la răspundere disciplinară a acuzatorului de stat. 

Procurorul general a ținut să fie menționat și faptul că aceasta este o soluție de moment, nu una definitivă, pentru că acțiunile procurorului și judecătorului continuă să fie examinate și sub aspect penal.

„În cazul în care va fi constatată prezența elementelor penale în acțiunile lor, atunci aceștia vor căpăta un statut procesual în cadrul dosarului penal care este în desfășurare”, a conchis șeful PG.

Pe data de 4 septembrie, Eduard Harunjen a ieșit în conferință de presă pentru a anunța că cinci persoane au fost reținute de procurori în cazul deținutului care a decedat în penitenciar. Printre aceștia sunt trei polițiști și două persoane care se aflau în arest preventiv. Harunjen a adăugat atunci că responsabilii din sistemul penitenciar, magistraţi, dar şi procurori vor fi, de asemenea, anchetaţi în dosarul deschis de Procuratura Generală. Dosarul penal a fost pornit pentru tortură şi rele tratamente.

Tânărul Andrei Brăguța a decedat pe 26 august la spitalul penitenciarului Pruncul, după ce fusese reținut pentru comportament agresiv și eschivarea de un echipaj al poliției de patrulare.

--- Potrivit imaginilor obținute pe surse de Deschide.MD, bărbatul, de 31 ani, a fost violent în timpul reținerii, dar și în perioada cât a fost ținut în comisariatul de poliție. Familia susține că acesta ar fi fost bătut de polițiști. Între timp, expertiza medico-legală a constatat că barbatul a murit de „bronhopneumonie purulentă bilaterală".