Fostul coleg a lui Grigore Petrenco din partidul „Casa Noastră - Moldova”, condamnat în „dosarul privind protestele în fața Procuraturii Generale din 6 septembrie 2015”, Mihail Amerberg, anunță că s-a așteptat la o asemenea decizie din partea fostului său șef de partid, care prin decizia de a părăsi Republica Moldova și a cere azil politic în Germania a demonstrat că nu-i pasă de nimeni.

Într-o postare video pe Facebook, Amerberg declară că de mai multe ori a vorbit despre faptul că Petrenco are un comportament meschin, însă nu a fost auzit de ceilalți colegi.

Astăzi am aflat că Grigore Petrenco a părăsit țara și a cerut azil politic în Germania. Pot spune cu toată responsabilitatea că nimeni dintre deținuții politici nu a știut despre acest lucru. Eu nu am știut nimic, iar alți deținuți politici mi-au spus că sunt șocați de această noutate”, a declarat el.

Amerberg a mai spus că din acțiunile întreprinse de Petrenco în ultima perioadă, se putea observa că acesta „nu-și leagă viitorul de Republica Moldova”.

Opinia mea este că el a murit ca politician. Toate ieșirile sale în public, legate de minoritățile sexuale și altele, demonstrau că el nu-și leagă viitorul politic de Republica Moldova… Nu știu cum se vor desfășura ședințele noastre de judecată. Sper, că decizia luată de el să nu ne afecteze, pentru că nu putem exclude că procurorii ar putea solicita schimbarea măsurii de pedeapsă. Spre exemplu, aplicarea arestului la domiciliu… Grigore de mai multe ori mi-a spus că suntem cu toții într-o barcă, chiar dacă avem viziuni diferite. El a sărit din această barcă și a decis să înoate singur”, a menționat el.

Amerberg a precizat că decizia lui Petrenco este una nebărbătească, pentru că s-a gândit numai la sine, chiar dacă anterior declarase că va lupta până la capăt și nu va părăsi Republica Moldova.

----Amintim că portalul „Newsmaker” a publicat azi o știre în care anunță despre decizia lui Grigore Petrenco de a pleca în Germania pentru a cere azil politic.

Mă aflu în Germania de la sfârșitul lunii august. Nu vreau să spun cum am părăsit teritoriul țării, dar în Germania eu am intrat legal”, a declarat Petrenco pentru sursa citată.

Grigore Petrenco a fost condamnat la sfârșitul lunii iunie la 4 ani și șase luni cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pentru o perioadă de probațiune, cu aplicarea amenzii în mărime de 10 mii lei. Acesta, împreună cu camarazii săi a fost reținut în urma protestelor desfăşurate în fața Procuraturii Generale din 6 septembrie 2015. Grupul „Petrenco” s-a aflat mai multe luni în arest la Penitenciarul nr.13, după care, la sfârșitul lunii februarie 2016, au fost transferați în arest la domiciliu. La sfârșitul lunii aprilie ei au fost trecuți sub control judiciar.