Liderul partidului „Casa Noastră-Moldova”, Grigore Petrenco, se află la ora actuală în Germania, unde intenţionează să ceară azil politic, potrivit newsmaker.md. La sfârşitul lunii iunie, Petrenco a fost condamnat la patru ani şi jumătate, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata perioadei de probațiune, dar a părăsit teritoriul Republicii Moldova.

Mă aflu în Germania de la sfârșitul lunii august. Nu vreau să spun cum am părăsit teritoriul țării, dar în Germania eu am intrat legal”, a spus el pentru sursa citată.

Petrenco a adăugat că deja a depus documentele pentru a primi azil politic, procedura care poate dura până la o jumătate de an: „Mă ajută tovarășii din partidul «Die Linke», dar și din Amnesty International”.

Grigore Petrenco a fost condamnat la sfârșitul lunii iunie la 4 ani și șase luni cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pentru o perioadă de probațiune, cu aplicarea amenzii în mărime de 10 mii lei. Acesta, împreună cu camarazii săi a fost reținut în urma protestelor desfăşurate în fața Procuraturii Generale din 6 septembrie 2015. Grupul „Petrenco” s-a aflat mai multe luni în arest la Penitenciarul nr.13, după care, la sfârșitul lunii februarie 2016, au fost transferați în arest la domiciliu. La sfârșitul lunii aprilie ei au fost trecuți sub control judiciar.