Directorul Pro Imobil Grup, Vlad Musteață, a primit mandat de arest pentru 30 de zile și a fost anunțat în căutare internațională. Decizia a fost luată astăzi de magistrați la solicitarea procurorilor PCCOCS. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de șeful adjunct al instituției, procurorul Vitalie Busuioc. Potrivit sursei citate, Musteață figurează în dosarul companiei sale, fiind bănuit de evaziune fiscală, conform art. 244 din Codul Penal.

Zilele trecute antenta3.ro a scris că directorul „Pro Imobil Grup" , Vladislav Musteață, apare ca asociat într-o firmă din România, cu sediul în București, MVP REAL ESTATE SOLUTIONS SRL. Concidență sau nu, cu același domeniu de activitate: imobiliare. Culmea coincidenței, firma apare cu număr de înregistrare la Registrul Comerțului din România, pe 30 august 2017, adică la câteva zile după începerea problemelor în Republica Moldova.

În dimineața zilei de 28 august au avut loc 17 percheziții la două sedii ale Pro Imobil Grup, trei mașini ale agenților imobiliari și mai multe domicilii. Este vorba despre o cauză penală de evaziune fiscală care se află în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). 

„Prejudiciul estimativ, constatat de noi, este de cinci milioane de lei și reiese din documentele ridicate anterior și măsurile speciale de investigație pe care le-am desfășurat. Sigur că el urmează a fi definitivat, odată ce vor fi finalizate controalele fiscale. Nu noi suntem autoritatea care putem stabili cu certitudine care este prejudiciul. O va face Serviciul Fiscal. De obicei, reieșind din practica de ani de zile, ceea ce stabilim noi este și ceea ce stabilește FISC-ul, cu o aproximație de câteva zeci sau sute de mii de lei. Mizăm și aici să fie suma respectivă, cel puțin suma respectivă", declara atunci Busuioc.

„Pro Imobil Grup" SRL a fost fondată în 2011 de către Lidia Musteață și este administrată de către Vladislav Musteață.

Acum cinci zile, Deschide.MD a publicat un mesaj de pe chat-ul intern al companiei prin care toți angajații sunt îndemnați să stea acasă și să-și facă ordine în documente. În condițiile date, desprindem concluzia că s-ar fi impus un dosar penal pe scurgere de informații, însă șeful-adjunct PCCOCS, Vitalie Busuioc, ne-a explicat: „Noi cunoaștem despre mesajul la care vă referiți, dar el a fost expediat la ora șapte jumătate - oră la care noi deja desfășuram percheziții la unii angajați. În aceste condiții, admitem că avocații companiei care au fost chemați la perchezițiile în desfășurare au informat conducerea companiei".

Mai mult, procurorul a ținut să completeze cu faptul că deși s-a făcut scurgere, operațiunea s-a soldat cu succes.

„Noi am reușit să ridicăm actele confirmative ale schemelor de fraudă fiscală. Mă refer la hârtiile care, de fapt, confirmă ceea ce ne-au descris cu lux de amănunte și cei aproape 40 de agenți imobiliari pe care i-am audiat în aceste zile", a mai declarat Vitalie Busuioc.

Procurorul ne-a confirmat și faptul că miercuri, 6 septembrie, au avut loc percheziții repetate care au permis ridicarea unor probe suplimentare.