Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Consiliul municipal Chișinău propune un proiect de decizie privind majorarea salariilor pentru mai multe categorii de angajați din cadrul instituțiilor preșcolare. Potrivit socialiștilor, salariile mici duc la plecarea din sistem a dădacelor, bucătarilor și a unor categorii de educatori. Din acest motiv, susțin socialiștii, salariile acestor persoane trebuie majorate cu 50%.

50% adaos la salariu pentru bucătari, ajutor de bucătari, ajutor de educator - dădace (în Chișinău). Sursele au fost identificate împreună cu Executivul. Dacă vor susține și celelalte fracțiuni, personalul din grădinițele municipiului ar putea ridica aceste salarii cu majorări de la 1 septembrie 2017”, a scris pe pagina sa de Facebook președintele fracțiunii PSRM în CMC, Ion Ceban.

La rândul său, consilierul CMC din partea Blocului electoral „Platforma Popular Europeană din Moldova – Iurie Leancă”, Victor Lutenco, susține că această inițiativă nu va opri exodul din sistem. Pe pagina sa de Facebook, Lutenco a scris:

Soluția propusă de socialiști: majorarea salariilor bucătarilor cu 50% (de la circa 1000 la 1500 lei).

Întrebări importante și răspunsuri:
1. Este oare problema identificată una relevantă?
- Absolut!

2. Este demonstrată legătura cauzală între problema formulată și cauză?
- Nu.

3. Este soluția propusă una bazată pe analiză, fapte, estimarea versiunilor alternative de intervenție? Pe analiza problemelor primare?
- Nu.

3. Trebuie dădacele și bucătarii să primească salarii decente?
- Da, desigur!

4. Va duce soluția propusă la rezolvarea problemei identificate?
- Nu. (salariul de 1500 lei nu va opri exodul din sistem. salariul de 1500 lei nu este un salariu decent).

5. Există alternative? 
- Da. Una din ele ar fi analiza restructurării sistemului de alimentație publică inclusiv prin externalizarea completă a alimentării către sectorul privat. Această ipoteză/soluție trebuie analizată foarte minuțios în baza datelor demografice, consumului, capacităților de producție etc. 

E un lucru destul de mare - dar numai așa se pot elabora politici publice eficiente. Și doar așa ele trebuiesc elaborate. Iar pentru asta e nevoie de echipă”, a scris Lutenco.