Președinția Republicii Moldova se arată deranjată de hotărârea Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media care zilele trecute a revotat în cadrul ședinței proiectul de lege privind modificarea și completarea Codului cu privire la știință și inovare, dar și a Codului educației, retrimis de Igor Dodon înapoi în Parlament la sfârșitul lunii august. Potrivit consilierului prezidențial pe domeniul educației, Corneliu Popovici, promovarea în continuare a acestui proiect „comportă riscul declanșării în lanț a unor procese nefaste”.

Diplomele eliberate de instituțiile de învățământ din Republica Moldova riscă să nu fie recunoscute în afara țării. Modificările la Codul educației votate recent de majoritatea parlamentară, prin care este creată Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC), subordonată Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, comportă riscul declanșării în lanț a unor procese nefaste. Președintele Igor Dodon nu a promulgat legea care implică modificările în cauză. Cu toate acestea, Comisia parlamentară de profil a insistat asupra revotării în Parlament a amendamentelor vizate și, respectiv, impunerea Președintelui de a promulga legea”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Potrivit consilierului prezidențial, această lege implică următoarele riscuri pentru sistemul educațional:
1. Subordonarea ANACEC ministerului va știrbi din independența, credibilitatea, obiectivitatea și transparența procesului de evaluare externă și acreditare a instituțiilor și programelor de studii din învățământul profesional tehnic, cel superior și de formare continuă din Republica Moldova;
2. În aceste condiții, ANACEC riscă o subordonare intereselor politico-administrative, respectiv nu va putea adera la rețelele internaționale ale instituțiilor ce efectuează evaluarea externă a calității în vederea autorizării de funcționare provizorie și acreditarea programelor de studii și a instituțiilor de învățământ. Drept urmare, diplomele eliberate de instituțiile evaluate de ANACEC nu vor fi recunoscute pe plan internațional;
3. Instituțiile de învățământ din țara noastră, pentru a se menține pe piața serviciilor educaționale, vor fi nevoite să se adreseze după acreditare instituțiilor străine. Aceasta va implica cheltuieli suplimentare și se va reflecta asupra capacității de funcționare a acestora;
4. Menținerea legii în varianta existentă va duce la sporirea exodului de studenți spre instituțiile de învățământ din străinătate, care oferă diplome recunoscute la nivel internațional.

----Astăzi, subiectul menționat a fost discutat cu mai mulți rectori, care și-au manifestat îngrijorarea privind riscurile pe care le implică modificarea vizată la Codul educației”, a menționat Popovici.

Amintim că Igor Dodon a retrimis înapoi în Parlament legea sus-menționată pe motiv că aceasta a fost adoptată fără o analiză minuțioasă a impactului pe care îl pot avea noile prevederi asupra dezvoltării științei, a sistemului de acreditare și atestare în domeniul educației și cercetării în Republica Moldova.