După ce săptămâna trecută fracţiunea Partidului Socialiștilor din cadrul Consiliului municipal Chișinău a solicitat mai multe detalii cu privire la proiectul acordului de grant în mărime de 11 milioane euro, care se acordă pentru Apă-Canal Chișinău (ACC) din partea BERD pentru reabilitarea și construcția stației de epurare și care urmează să fie semnat de viceprimarul Nistor Grozavu, iată că azi PSRM urmează să se întrunească în ședință pentru a decide dacă vor susține acest proiect. Socialiștii vor examina informația prezentată de către conducerea ACC privind devizul planificat pentru valorificarea surselor financiare, dar și datele privind impactul investițiilor asupra majorării tarifelor pentru apă și canalizare.

Contactat de reporterul Deschide.MD, secretarul fracțiunii PSRM în CMC, Vitali Mucan, a declarat că ședința fracțiunii este programată pentru orele 17.00.

În cadrul ședinței vom examina informația prezentată. Este prematur să vorbim dacă susținem sau nu proiectul”, a menționat el.

Directorul general al ACC, Veronica Herța, a declarat că toate documentele solicitate au fost transmise.

Așteptăm să vedem dacă mai au întrebări. Cu toate că și înainte de ședința de joi am transmis proiectul Acordului de grant… Sper ca ei să înțeleagă până la urmă ce este «grant»”, a spus ea pentru Deschide.MD.

----Amintim că ședința CMC din 7 septembrie a fost amânată după ce PSRM a părăsit sala de ședințe. Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, a declarat atunci că banii destinați reabilitării și construcției Stației de epurare vor fi furați și nu vor ajunge la destinație, „ca și în cazul altor proiecte”.

În acest sens, socialiștii au solicitat prezentarea mai multor informații privind destinația surselor financiare împrumutate atât de la instituțiile internaționale financiare, cât și cele autohtone pentru perioada 2008-2017, cu prezentarea rapoartelor pe fiecare contract în parte; informația cu referință la valorificarea tuturor surselor financiare împrumutate de către ACC; datele privind necesitatea împrumutului de 11 milioane de euro din partea BERD, dar și prezentarea unui studiu privind impactul investițiilor împrumutate asupra măririi tarifelor pentru apă și canalizare.

----Astăzi, în cadrul ședinței operative a Primăriei capitalei Veronica Herța a declarat că speră ca CMC să voteze proiectul la ședința Consiliului din 12 septembrie.

Suntem în așteptarea deciziei de mâine a CMC în aprobarea acordului de grant, grant însemnând bani care nu se rambursează. Este vorba despre 11 mln euro și sper că CMC va ține cont de acest lucru. Decizia de mâine se referă la delegarea viceprimarului Nistor Grozavu pentru semnarea acordului de Grant”, a menționat ea.

Amintim că BERD și BEI au oferit un credit de 64 mln euro pentru Apă-Canal. Inițial, din cele 63 de milioane de euro pe care le-a contractat Apă-Canal, pentru modernizarea serviciul de alimentare cu apă, 14 milioane reprezintau un grant oferit de UE. Din banii contractaţi urma să fie reabilitaţi aproape 200 de kilometri de apeduct. Vor fi, de asemenea, construite şi reparate 50 de fântâni arteziene care urmează să asigure locuitorii Chişinăului cu apă în cazul unor situaţii excepţionale pe râul Nistru. La fel, urmează să fie renovată și stația de epurare.