Medicii legiști și-au încheiat expertiza în cazul lui Andrei Braguța. Potrivit raportului întocmit de aceștia, tânărul de 32 de ani a murit de „bronhopneumonie purulentă bilaterală”. Leziunile corporale, fracturile și vânătăile provocate de bătăile la care a fost expus Braguța nu s-ar afla în legătură directă cu motivul decesului, scrie anticorupție.md.

Potrivit sursei citate, expertiza medico-legală a fost prezentată vineri seara procurorilor care examinează dosarul decesului lui Andrei Braguța. Procurorul-șef al Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale, Adrian Mircos, a precizat că medicii legiști au stabilit însă că bronhopneumonia lui Andrei Braguța s-a dezvoltat în perioada aflării acestuia în detenție.

El nu era bolnav înainte de a ajunge în arest. Acum trebuie să analizăm acțiunile și inacțiunile care au dus la dezvoltarea pneumoniei în instituțiile de stat”, a declarat Mircos în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8.

Avocații lui Andrei Braguța au avut acces la expertiza medico-legală abia a doua zi, potrivit anticorupție.md.

„Studiem raportul. Suntem în legătură cu unul dintre cei mai notorii experți în medicină medico-legală, domnul Derrick John Pounder, de la Comitetul european pentru prevenirea torturii și a tratamentului sau pedepselor inumane sau degradante (CPT). Domnul Pounder a făcut și exhumarea lui Valeriu Boboc. După ce vom analiza raportul de expertiză, îl vom traduce și trimite expertului.  Dacă domnul Pounder va decide că e nevoie de exhumare în acest caz, vom cere ca Andrei Braguța să fie exhumat”, afirmă avocatul. Potrivit lui, CPT s-a interesat de acest caz și acesta este un semnal grav pentru Republica Moldova.

---------- Tânărul Andrei Brăguța a decedat pe 26 august la spitalul-penitenciar Pruncul. Acesta a fost reținut după ce s-ar fi luat la harță cu niște polițiști de patrulare. Ulterior, cinci persoane au fost reținute de procurori în acest dosar. Printre aceștia sunt trei polițiști și două persoane care se aflau în arest preventiv.

----------- Săptămâna trecută Departamentul Instituțiilor Penitenciare (DIP) a anunțat despre finalizarea cercetării de serviciu cu referire la decesul deținutului Andrei Braguța în Penitenciarul nr.16-Pruncul. Mai mulți angajați, care nu și-au îndeplinit corespunzător obligațiunile funcționale au fost sancționați disciplinar prin ordinul Ministerului Justiției. 

sursa: anticoruptie.md