Unul dintre cele mai colorate festivaluri din Republica Moldova a stârnit un scandal între autoritățile municipale și organizatorii acestuia, compania „Darwin”. Primarul interimar al municipiului Chișinău, Nistor Grozavu s-a arătat deranjat de dezordinea care a rămas în Piața Marii Adunării Naționale după „Festivalul Culorilor”, care a avut loc în acest weekend. Pe de altă parte, organizatorii festivalului se apără, spunând că vinovați de această situație este întreprinderea municipală „EXGRUPO”, care a fost contractată anume pentru a curăța teritoriul din PMAN.

În cadrul ședinței de astăzi cu serviciile municipale, viceprimarul interimar Nistor Grozavu s-a arătat nemulțumit de dezordinea rămasă după organizarea „Festivalului Culorilor”, care a avut loc pe data de 9 septembrie. Grozavu a declarat că este vina organizatorilor, pentru că nu au anticipat acest moment, precizând că, pe viitor, municipalitatea va fi mai precaută când va veni vorba de astfel de evenimente.

„Desigur că o sa curățim totul, dar asta durează 2-3 zile până ce se spală o dată, se spală a doua oară, până ce scăpăm de aceste vopseli, care au fost aplicate acolo. Organizatorii au achitat doar ca salubrizare, însă nu este una și aceeași. Salubrizarea mecanizată, care este pe piață, vine cu utilajul respectiv, cu mătură și aspirator, cu perie de spălat, și nu poate să facă mai mult decât poate. O să vedem ce a fost prevăzut în dispoziție și, cel mai mult probabil, îmi pare mie că o sa fim nevoiți noi singuri să facem acest lucru pentru alții. Pe viitor, o să întreprindem măsurile corespunzătoare: sunt unele lucruri pe care le înveți cu timpul", a declarat viceprimarul.

PR-managerul companiei Darwin, Eugen Dabija, a precizat pentru Deschide.MD că „Exgrupo” a a fost contractată anume pentru a curăța praful rămas, dar nu şi-a onorat obligațiunile, ajunând abia azi dimineață în PMAN.

Conform prevederilor legale, noi, ca organizatori, suntem obligați, înainte de eveniment, să semnăm contracte cu Serviciul Pompieri, Serviciul Medicină Urgentă, Autosalubritate și alte întreprinderi. Ceea ce am făcut: avem contract semnat cu Întreprinderea Municipală „EXGRUPO”, unde este prevăzută folosirea utilajelor necesare pentru a lăsa teritoriul curat. După ce s-a încheiat evenimentul, la ora 23:45, la solicitarea noastră, în PAMN au venit doar mașinile de tip IVECO și au curățat suprafața de deșeuri. Urmau să vină și stropitorile, care să spele pudra de pe asfalt, dar, din motive necunoscute, n-au mai venit”, a menționat Dabija.

Managerul companiei „Darwin” a mai adăugat: costurile pentru curățarea teritoriului din PMAN vor fi suportate de organizatori, în niciun caz de primărie.

„Festivalul Culorilor” s-a desfășurat pentru a patra oară în Republica Moldova. Organizatorii au pus la dispoziție participanților cinci tone de pudră colorată.