O cerere de recuzare a procurorului Anticorupție, Dumitru Robu, a fost respinsă astăzi de magistrați în dosarul primarului suspendat Dorin Chirtoacă. Totodată, avocații acestuia au cerut permisiunea ca Chirtoacă să meargă la ședința bianuală a Camerei Regiunilor din Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, unde primarul suspendat deține funcția de vicepreședinte.

Dorin Chirtoacă spune că nu dorește să se eschiveze de la urmărirea penală, vrea doar să participe la Congresul Puterilor Locale al Consiliului Europei, unde nu este suspendat din funcția de vicepreședinte. 

„Dacă doream să părăsesc țara, înotam Prutul de 100 de ori însă nu este la nivelul demnității mele să fiu eu fugar. Dacă aveam de părăsit demult părăseam țara. Nici nu mă întorceam din deplasare din Belarus”, a declarat Primarul menționând că participarea sa la Congres este o obligațiune de serviciu, dat fiind faptul că nu este suspendat din funcția de vicepreședinte al acestui Congres.

Acesta s-a referit și la cel de-al doilea dosar deschis pe numele său, precizând că bugetul primăriei a avut numai de câștigat pentru că s-au economisit bani prin măsurile care s-au luat.

---------------------- Amintim că Procuratura Anticorupție a anunțat săptămâna trecută, printr-un comunicat de presă, că primarul municipiului Chişinău, suspendat din funcție, este cercetat penal într-o nouă cauză penală, în care este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Ordonanţa de bănuit a fost emisă astăzi, însă va fi adusă la cunoştinţă vineri, deoarece bănuitul s-a prezentat în fața procurorului fără avocați.

Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada anilor 1998 - 2013, instanţele judecătoreşti au emis 383 de hotărâri prin care obliga Consiliul municipal Chişinău (în continuare CMC) să asigure diferite persoane şi familiile acestora cu spaţiu locativ din fondul public de locuinţe municipale, conform normelor prevăzute de legislaţia locativă în vigoare la acel moment. Astfel, în perioada 2012 - ianuarie 2017, Primăria mun.Chişinău, reprezentată de către Primarul General, prin înțelegere prealabilă cu părțile în procedura de executare, au găsit o metodă de soluţionare a titlurilor executorii, încheind tranzacţii de împăcare cu persoanele care au prezentat acte executorii ale instanţelor judecătoreşti, prin care CMC era obligat să-i asigure cu locuinţe.

În cadrul urmăririi penale sunt investigate și alte persoane care au fost parte la schema infracțională, care a existat de mai mulți ani în cadrul Primăriei mun.Chișinău, exprimată în schimbarea modului de executare a titlurilor privind acordarea spațiului locativ cu titlul de folosință contra unor favoruri financiare.

Ulterior primarul suspendat al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a afirmat că decizia procurorilor de a-i deschide miercuri, 6 septembrie, încă un dosar penal este şi mai ilegală decât în cazul primului proces penal.