Noavaya Gazeta publică un reportaj foto protagonistul căruia este moldoveanul Viorel Hârjeu, șeful unei brigăzi de muncitori care montează în centrul Moscovei monumentul dedicat victimelor represiunilor staliniste „Peretele Durerii”.

Viorel lucrează acum la montearea monumentului „Peretele Durerii”, dedicat victimelor represiunilor politice din epoca stalinistă, care se află la intersecția bulevardului Saharov și Sadovoe Kolțo din centrul Moscovei, transmite Novaya Gazeta. 

Novaya Gazeta redă istoria bărbatului de 32 de ani, povestită de el însuși. Aflăm că Valeriu câștigă 60.000 de ruble, aproximativ 1000 de dolari. Prima data a venit la Moscova cu tatăl său care era militar și a început să lucreze în construcții. Atunci a fost prima și ultima data când a lucrat sub conducerea cuiva. „Dați-mi niștge băieți, și formez o brigadă”. De profesie este mecanic auto, iar acasă se ocupa cu mașinile accidentate.

„La noi în Moldova tot au inaugurat un monument care seamănă cu Peretele Durerii, însă mai mic. În familia mea au fost probabil persoane represate, însă nu sunt convins. Buneii au murit devreme. Bunelul a luptat în al doilea război mondial de partea Uniunii Sovietice. După anii 90 în sediile administrațiilor locale au apărut și fotografiile celor care au luptat de partea României.

Am citit că cele mai mari represiuni au avut loc după anul 1945, deoarece țara noastră a fpst despărțită în două după ce armata sovietică a intrat în anul 1940 în Moldova și a despărțit-o de România. Dar nu sunt convins că așa a fost”, spune Viorel.

„Cel mai tare vreau să lucrez în apropiere de casă, alături de familia mea. Cea mai mare problemă în viața este despărțirea de cei dragi”, explică Viorel.

„Toată lumea zice că moscoviții sunt oameni răi, dar, de fapt, sunt oameni sinceri și receptivi. Numai cei veniți mă jignesc. Din această cauză nu fiecare rus își are locul aici”, crede Viorel.