Procurori şi ofiţeri de urmărire penală din R. Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia și Azerbaidjan se vor reuni, în perioada 11 - 12 septembrie 2017, la Chişinău, pentru a participa la reuniunea regională cu genericul „Legislaţia, Garanţiile şi Cooperarea cu furnizorii de servicii în domeniul tehnologiilor informaţionale”. Evenimentul este organizat de Procuratura Generală a R. Moldova, în parteneriat cu Consiliul Europei, în cadrul proiectului [email protected] EAP III, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Reuniunea va implica şi alţi membri ai echipei de proiect din toate statele Parteneriatului Estic, reprezentând medii diverse de aplicare a legii specializate, servicii de securitate, comunitatea de protecție a datelor și autoritățile naționale de reglementare în domeniul comunicațiilor, reflectând necesitatea unor parteneriate eficiente în diferite sectoare.

O echipă multinațională de experți din Bulgaria, Croația, Estonia, Olanda și Regatul Unit al Marii Britanii va contribui cu expertiza lor la temele principale ale reuniunii, în timp ce Comitetul pentru Convenția privind criminalitatea informatică și Biroul pentru Programul privind criminalitatea informatică urmează să își exprime opiniile privind stabilirea standardelor și consolidarea capacităților pe dimensiunile cooperării public/private.

[email protected] III este un proiect comun al Uniunii Europene și al Consiliului Europei care vizează îmbunătățirea cooperării publice/private în domeniul criminalității informatice și a dovezilor electronice în regiunea Parteneriatului Estic. În așteptarea deciziei de prelungire în anul 2018, proiectul are, în prezent, o durată de 25 de luni și un buget de aproximativ 1,2 milioane de euro.

Discuțiile reuniunii se vor axa în special pe:
- acțiuni de investigație, procedură penală și competențe operativ-detective din punct de vedere al măsurilor de protecție și garanțiilor (articolul 15 din Convenția de la Budapesta);
- cadrul de reglementare pentru menţinerea și păstrarea datelor: se concentrează asupra evoluțiilor europene actuale și asupra cerințelor de protecție a datelor;
- constatările din raportul EAP privind răspunderea furnizorilor de servicii de internet;
- studiu privind strategiile de cooperare cu furnizorii de servicii multinaționale;
- administrarea și planificarea proiectului pentru criminalitatea informatică@EAP III pentru anul 2018.

Creșterea utilizării și dezvoltării tehnologiilor informației și comunicațiilor merge mână în mână cu creșterea crimelor comise împotriva sau prin utilizarea sistemelor informatice. Abordarea Consiliului Europei de a proteja societățile din întreaga lume în spațiul cibernetic se bazează pe dezvoltarea și punerea în aplicare a Convenției de la Budapesta privind criminalitatea informatică, prin cooperarea dintre autoritățile de justiție penală și entitățile din sectorul privat, incluzând în special furnizorii de servicii.

Pe măsură ce regiunea Parteneriatului Estic devine din ce în ce mai integrată în economia globală și cu un număr din ce în ce mai mare de persoane din aceste țări care au acces zilnic la spațiul cibernetic, poliția se confruntă adesea cu faptul că furnizorii de servicii multinaționale (Amazon, Apple, Facebook, Google, Microsoft, PayPal și altele similare) dețin informații care pot fi folosite ca dovezi în cazurile de criminalitate informatică. Eficacitatea accesului la astfel de informații depinde în mare măsură de succesul cooperării directe a organelor de drept cu astfel de companii.