Un ONG din județul Iaşi, România va organiza în acest wekeend un marş care are scopul de a atrage atenţia autorităților asupra importanţei autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni şi a grăbi începerea construcțiilor, informează informatiahr.ro.

Potrivit sursei citate, la marş vor participa mai multe maşini şi motociclete care vor străbate distanţa Iaşi – Târgu Mureş România şi retur.În această zi, coloana se va deplasa pe traseul Iaşi – Ungheni – Iaşi, iar mâine va pleca pe traseul Iaşi – Târgu Mureş.

Iniţiatorii acestui eveniment, printre care se regăsesc ingineri, economişti, profesori universitari şi studenţi, au lansat şi o petiţie online care, până ieri, 7 septembrie, adunase peste patru mii de semnături. 

„Demararea rapidă, chiar în anul Centenarului, a autostrăzii Ungheni – Iaşi – Tg. Mureş este imperativ necesară pentru judeţele Iaşi, Neamţ, Harghita şi Mureş, dar şi pentru judeţele apropiate, Suceava, Botoşani, Vaslui şi Bacău, cât şi pentru perspectiva europeană a Basarabiei. (…) Centenarul Marii Uniri, din 2018, nu trebuie să regăsească Moldova şi unele judeţe din Transilvania în starea de sărăcie şi subdezvoltare în care sunt menţinute de nepăsarea guvernelor de la Bucureşti, fără o cale rutieră rapidă, care să străbată Carpaţii şi să le conecteze economic şi social cu celelalte regiuni ale ţării şi cu civilizaţia şi prosperitatea occidentală!

Numai cu o autostradă Est-Vest, care să lege Moldova de Transilvania, UNIREA poate fi considerată desăvârşită! (…) Doamnelor şi domnilor parlamentari, este momentul să treceţi de la vorbe la fapte şi, începând chiar de la deschiderea sesiunii parlamentare, 01.09.2017, să susţineţi cu multă responsabilitate, determinare şi seriozitate, finanţarea acestui obiectiv de investiţii, prin Legea bugetului de stat pe 2018, fundamental pentru dezvoltarea viitoare a Moldovei, pentru dezvoltarea judeţelor Harghita şi Mureş şi, nu în ultimul rând, pentru integrarea economică a Basarabiei la perspectiva europeană”, se arată în petiţia respectivă.

După ce timp de mai mulți ani proiectul construcției acestei autostrăzi a fost analizat și dezbătut de autoritățile românești, la 7 iulie curent, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor al României, a anunţat că în acest an vor fi lansați 800 de kilometri de autostrăzi și a confirmat începerea proiectului autostrăzii Târgu Mureş – Ditrău- Tîrgu Neamț – Iaşi – Ungheni.

Potrivit presei românești, licitaţiile pentru refacerea studiilor de fezabilitate la cele trei tronsoane ale Autostrăzii Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş (Târgu Mureş – Ditrău, Ditrău – Târgu Neamţ şi Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni) au fost blocate anul trecut după un raport al Curţii de Conturi.

Legătura dintre Moldova şi Transilvania se desfăşoară în acest moment pe traseele DN 15B – DN 15 şi DN 15 – DN 12C – DN 13B care fac faţă cu greu fluxului sporit de trafic.

Costul autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, cu o lungime totală de 310 kilometri, a fost estimat iniţial la 9 miliarde de euro. 

sursa: informatiahr.ro