Boris Bologan, unul din deţinuții învinuiţi de moartea lui Andrei Braguţa, susţine că acesta a fost bătut de poliţişti şi că se fac presiuni asupra familiei sale pentru ca să recunoască o crimă pe care nu a comis-o.

„El (Andrei Braguţa) a fost aruncat în celula noastră fărmat. Singur a spus că a fost bătut de poliţie. Dar nu ştim care poliţie. Cei care erau în tură la izolator ne-au zis să astupăm camera video, dar noi special am lăsat aşa, ca să se vadă dreptatea", a declarat Bologan în imaginile publicate de crimemoldova.md.

Deţinutul a mai spus că pe parcursul nopţii de 16 august, Braguţa îşi pierduse raţiunea definitiv, i-a atacat în repetate rânduri şi au fost nevoiţi să se apere. „Noi băteam în uşă, strigam poliţiştilor din tură să intervină, însă ei urmăreau din afară ce se petrece şi râdeau. Dimineaţă, am înţeles că am nimerit într-o capcană a poliţiştilor şi le-am zis de asta, iar ei ne-au dat asigurări că totul va fi bine şi că vor şterge anumite secvenţe din înregistrările video", a precizat Bologan.

Deţinutul învinuit a mai declarat că poliţia face presiuni asupra sa ca să-şi asume vinovăţia, îi ameninţă familia şi l-au avertizat că va avea probleme după ce va fi transferat în Penitenciarul nr.13.

Amintim că procurorii au reţinut cinci persoane bănuite în dosarul decesului lui Andrei Braguţa, doi deţinuţi şi trei poliţişti. Poliţiştii se numesc Orbu Igor, şef de tură în Izolatorul de Detenţie Preventivă, Aurel Isachi şi Aurel Şapteboi.

--Potrivit lui Ion Caracuian, procuror-șef al Secției combatere tortură al PG, victima ar fi fost bătută de deținuții din celulă timp de oră jumătate, primind lovituri directe la cap, mâini şi cutia toracică. Bărbatul ar fi solicitat gardienilor să intervină, însă aceștia au venit doar cu atenționări și nu ar fi intervenit, potrivit regulamentului, pentru a opri bătaia. 

„Victima a fost bătută pe parcursul a o oră şi jumătate. Aceştia l-au lovit cu mâinile şi picioarele peste cutia toracică, cap şi membrele inferioare. Victima a cerut ajutor prin bătăi în uşă, inclusiv la gardieni erau adresări şi din partea celorlalţi codeţinuţi. Poliţiştii au auzit şi au venit la uşa făcând doar observaţii", a spus Ion Caracuian.

Procurorul general, Eduard Harunjen a declarat că responsabilii din sistemul penitenciar, magistraţi, dar şi procurori vor fi, de asemenea, anchetaţi în dosarul deschis de Procuratura Generală. 

Conform rezultatelor preliminare ale expertizei medico-legală, Andrei Brăguța a decedat din cauza unei pneumonii purulente. Totuși, procurori nu pot spune deocamdată dacă pneumonia a survenit în penitenciar sau când acesta era la libertate.