Locuitorii satului Costești din raionul Ialoveni au posibilitatea să urmărească în direct, începând cu 17 august curent, toate ședințele Consiliului Local. Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” scrie în buletinul informativ „Bugete fără secretă” că această procedură este o premieră pentru Republica Moldova.

Astfel, cetățenii satului pot să vadă cum se desfășoară dezbaterile, ce probleme discută și cum se iau deciziile la nivelul legislativului local. Potrivit sursei citate, ședințele pot fi urmărite live pe site-ul primăriei, www.costesti.md.  

Primarul satului, Natalia Petre a declarat pentru sursa citată că proiectul a luat naștere din nevoia cetățenilor de a fi la curent cu toate noutățile din cadrul primăriei și cu toate deciziile care se iau la nivel local.

Procedura de transmitere live a ședințelor aleșilor locali este una dintre acțiunile proiectului „Sporirea transparenței și a responsabilității guvernării locale și a participării publicului în satul Costești”, implementat cu suportul Consiliului Europei. De asemenea, proiectul include și o serie de seminare de instruire pentru specialiștii primăriei privind asigurarea transparenței decizionale și modernizarea site-ului www.costești.md .