Prim-ministrul Pavel Filip vine cu mai multe precizări în legătura cu intrarea în vigoare a sistemului de pensii. Șeful Executivului a precizat că indiferent de criticele aduse la adresa sa pentru această reformă, ea este una benefică, iar rezultatele vor putea fi observate în următoarele luni și ani. Declarația a fost făcută azi în cadrul discuției cu locuitorii Găgăuziei, la Comrat.

De la ce am pornit. Nimeni nu a dorit să recunoască că până la această reformă 83% de pensionari aveau pensii mai mici decât minimul de existență. Din motivul că nu au fost bani, s-a mers pe formula de calculare a pensiei din banii care se aflau în Casa Națională de Asigurări Sociale. A fost o formulă greșită. Dacă eram să continuăm după această schemă, peste 20 de ani cuantumul pensiei ar fi egal cu 13% din venitul mediu lunar asigurat pe care l-a avut persoana. După ce am analizat totul, am implementat această reformă”, a spus el.

Pavel Filip a menționat că unul dintre cele mai importante prevederi ale noului regulament de alocare a pensiilor este eliminarea inegalităților între mai multe categorii de pensionari.

Nu am reușit să ducem acest lucru până la capăt, dar o vom face, pentru că eu consider că nu este corect când o categorie de oameni obține o pensie egală cu 80% din venitul lunar, iar la majoritatea cetățenilor – 26%. Vorbesc despre procurori, judecători care înafara de aceasta au și alte beneficii. Părerea mea este că acel care deține o funcție mai importantă obține și un venit mai mare, iar cuantumul pensiei trebuie să fie direct proporțional ratei de acumulare pentru anii de cotizare. Ai avut un salariu mai mare, vei avea și o pensie mai mare, însă cuantumul pensiei trebuie să fie unul pentru toți – de 45%, indiferent în calitate de cine activezi: deputat, ministru sau șofer”, susține premierul.

----Un alt subiect la care s-a referit șeful Executivului este legat de sistemul de salarizare care, la fel, conține mai multe neclarități.

La această etapă acest sistem este reglementat de 5 legi și 13 acte normative. Înafara de salariu, persoanele mai primesc și anumite adaosuri și sporuri la salariu. Am fost uimit să aflu că unii colaboratori ai Serviciului de Informație și Securitate pot primi un adaos de 40% la salariu doar pentru că este colaborator al acestei structuri. La moment încercăm să elaborăm o lege unică pentru toți. Există un venit lunar la care poate fi adăugat un spor de 20%”, a punctat Filip.

Amintim că începând cu 1 aprilie 2017 a fost stabilită modalitate de recalculare a pensiilor. Noile modificări acordă pensionarilor dreptul de recalculare a pensiilor în cazul în care aceștea continuă să lucreze. Totodată, pensia pentru persoane cu dizabilități a fost majorată cu circa 40%. Cuantumul pensiei va fi egal cu rata de acumulare pentru anii de cotizare (1,35%) înmulțit cu stagiul total de cotizare și venitul mediu lunar asigurat valorizat.