În „capitala” separatistă – Tiraspol din regiunea transnistreană a fost deschisă ieri „Școala militară suvorovistă”. La ceremonia de deschidere a fost descoperit monumentul comandantului ocupant rus Alexandr Suvorov. Alături de liderul separatist Vadim Krasnoselski, la eveniment a participat și ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin, iar non-gratul vicepremier rus Dmitri Rogozin a trimis o felicitare în acest sens, transmite portalul NOVOSTI PMR.

„Este un moment semnificativ și adevărat din punct de vedere istoric, deoarece anume în orașul fondat de către Suvorov, este deschisă «Școala Suvorovistă». «Suvoroviștii», care vor studia aici vor primi cunoștințe și abilități militare anume din perioada lui Suvorov, din perioada de fondare a Tiraspolului”, a declarat Krasnoselski.

Krasnoselski a adăugat că în „suvoroviști” stau multe speranțe: „Veți avea o educației bună. Veți fi instruiți ideologic și veți înțelege ce înseamnă Transnistria”.

De asemenea, Krasnoselski n-a ezitat să mai pomenească încă o dată cât de „important” este rolul pacificatorilor ruși în regiune, declarând că aceștia sunt „continuitorii cauzei glorioase a strămoșilor lor”.

Reprezentantul special al președintelui rus pentru Transnistria, Dmitri Rogozin a trimis o telegramă în care felicită Tiraspolul cu „un pas istoric corect”.

„Legătura dintre generațiile de apărători ai frontierei sud-vestice a Patriei noastre a devenit mai vizibilă. Le mulțumesc băieților care au luat această decizie”, se menționează în telegrama expediată de către Rogozin.

Vicepremierul rus este convins că această școală va fi la nivelul celor din Moscova, Sankt-Petersburg , Tula și Ulianovsk, Kazan și Ekaterinburg și altele.

Ambasadorul rus la Chișinău, Farit Muhametșin, prezent la eveniment, a declarat că „este o mare onoare și responsabilitate pentru cei care sunt selectați să învețe la «școala suvorovistă»”.

Federația Rusă prin Muhametșin a donat școlii computere, precum și literatură istorico-militară.

Inițiativa îi aparține reprezentantului permanent al președintelui Putin pentru Transinistria, Dmitri rogozin. În 2013 acesta își motiva inițiativa declarând că „în Transnistria sunt mai mulți cetățeni ruși care au nevoie de o educație patriotică pe măsură”.

Şcolile suvoroviste au apărut în Uniunea Sovietică în 1943 şi au misiunea de a pregăti adolescenţii (de la 10 până la 15 ani) care vor să se încadreze în armată. În prezent aceasta este o instituţie militar-educativă specializată, în Rusia, pentru tineretul de vârstă şcolară. Înfiinţarea unei instituţii similare în regiunea separatistă din stânga Nistrului a fost dispusă de şeful Tiraspolului, Vadim Krasnoselski.