Andrei Braguța, bărbatul de 32 de ani, avea vânătăi pe corp când a fost adus la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, unde, la 26 august, a murit. El se afla la evidenţa medicului psihiatru.

Despre acest lucru a anunțat viceministrul Justiției, Anatolie Munteanu, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă. 

Munteanu a adăugat că doar în urma finalizării expertizei medico-legale oamenii legii se vor putea expune de unde au apărut acele vânătăi pe corpul lui Brăguța.

„Inițial Brăguță a fost adus pe 21 august la Penitenciarul nr. 13, dar în decizia de judecată pe numele său scria că necesita îngrijiri medicale la Spitalul de Psihiatrie. Acolo, Brăguță a fost dus imediat de către poliție”, a adăugat Munteanu.

Aureliu Suhan șeful Departamentului Instituții Penitenciare, a adăugat că la o oră și 40 de minute după ce a fost adus la Penitenciarul nr. 13, bărbatul a fost plasat în staționar. Suhan a dat asigurări că Andrei Brăguța a fost adus viu și a fost transferat la scurt timp, fiind în viață. Tot în viață a fost plasat în penitenciarul nr. 16, unde se află staționarul DIP. După două zile, Brăguţă a decedat.

Cel în cauză a ajuns pe mâna polițiștilor la 15 august, după ce s-ar fi luat la harță cu niște polițiști de patrulare. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus la Izolatorul de Detenție Preventivă din strada Tighina. Ulterior, a fost învinuit de aplicarea forței fizice asupra polițiștilor, iar, la 18 august, a primit mandat de arest pentru 30 de zile. Potrivit procurorului, el urma să fie plasat în Penitenciarul nr. 13 din capitală.

„Braguța Andrei a fost adus în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău pe data de 24, la recomandarea medicului, din cauza stării de sănătate, imediat să fie transferat în penitenciarul nr. 16, Pruncul. La Pruncul a executat pedeapsa de pe data de 24 până pe data de 26. La data de 26, către orele 03:00 dimineața, deținutul s-a stins”, a declarat șeful DIP, Aureliu Suhan.

-------------------- Amintim că procuratura Generală s-a autosesizat în cazul bărbatului decedat pe 26 august la Penitenciarul nr. 13 din Capitală. Solicitat de reporterul Deschide.MD, șeful adjunct al Procuraturii Generale, Igor Popa, a declarat că acest caz va fi investigat în detaliu.

Rudele bărbatului afirmă ca Andrei Brăguța ar fi fost reținut acum două săptămâni, pentru că se luase la harță cu agenții de patrulare. Polițiștii l-ar fi amendat pentru depășirea limitei de viteză, iar el nu ar fi fost de acord. După cele 72 de ore petrecute la inspectoratul Ciocana, acesta a primit 30 de zile de arest în izolator la penitenciarul 13. Tatăl afirmă că timp de o săptămână cât a stat fiul său în închisoare, oamenii legii i-ar fi permis să-l vadă o singură dată.