Magistrații de la Judecătoria Buiucani au repsins cererea avocaților lui Ilan Shor de a-l elibera pe acesta din arest la domiciliu. Aceștia au stabilit ca pe data de 19 octombrie să aibă loc prima ședință de judecată în dosarul primarului de Orhei.

Judecătorul a decis ca să fie acceptate probele apărării, iar avocații sunt responsabili de prezența acestora în proces. 

„Considerăm că este o ingerință în justiție, pentru că prin această decizie, candidatul pe care îl susține Ilan Shor nu va avea aceleași șanse în campania electorală față de concurenții săi. Tot astăzi au fost întocmite listele de martori”, au declarat avocații, care au menționat că vor contesta decizia de astăzi la Curtea de Apel. 

Tot astăzi, în fața judecătoriei Buiucani, mai mulți susținători ai lui Ilan Shor au protestat, cerând ca primarul să fie eliberat din arest la domiciliu. Alături de manifestanți a fost și soția lui Shor. 

Jasmin le-a mulțumit protestatarilor pentru susținere, declarând că soțul ei este interesat ca adevărul să fie cunoscut oamenilor.

„Domnilor judecători, dacă Ilan Șor ar fi vrut să se ascundă de justiție, ar fi făcut toate acestea? Soțul meu este om de afaceri, primar al orașului Orhei, lider al unui partid politic, dar și persoana de încredere a candidatului la prezidențiale, Inna Popenco, are o mulțime de proiecte în derulare. Este ilegal și neomenesc să-l împiedicați să le realizeze!", a spus soția lui Shor.

Acum o săptămână în urmă Shor s-a lăudat, pe Facebook, că avocaţii săi, se vor folosi de hotărârea Comisiei Electorale Centrale privind înregistrarea sa în calitate de persoană de încredere a Innei Popenco, candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, pentru a-l elibera din arestul la domiciliu.

Potrivit prevederilor Codului Electoral, persoana de încredere îl „ajută pe concurentul electoral la desfăşurarea campaniei electorale, face agitaţie pentru alegerea lui, îi reprezintă interesele în relaţiile cu autorităţile publice, cu alegătorii şi cu organele electorale"

Ulterior, procurorul anticorupție, Viorel Morari, a declarat că „acceptarea de către CEC a unei solicitări privind acordarea unui potenţial drept în procesul electoral este una legală, dar, în cazul lui Shor, acest drept vine în contradicţie cu o hotărâre de judecată, care a fost emisă pentru a asigura buna desfăşurare a anchetei" și „Shor trebuie să stea în arest pentru a evita contactul cu martorii şi influenţarea lor".

Amintim că Ilan Shor a fost reținut pe 22 mai, pentru 72 de ore, într-un alt dosar intentat pe numele lui şi care vizează o escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani, acțiuni comise în perioada când a deținut funcția de președinte al Băncii de Economii din Moldova. Ulterior prumarului de Orhei i-a fost prelungit mandatul de arest cu 30 de zile.

Shor are statut de învinuit și într-un dosar pornit încă în 2014. În cadrul anchetei pe cauza respectivă, CNA şi Procuratura Anticorupţie au făcut, la începutul lunii februarie 2015, percheziții la domiciliul lui celui în cauză, acesta fiind adus ulterior la sediul Centrului Național Anticorupție pentru audieri.