Procurorul General interimar, Eduard Harunjen, a cerut astăzi de la CSM acordul pentru pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere penală a unui magistrat de la Judecătoriei Rezina. Membrii CSM au votat "pentru".

Dosarul acestuia a fost pornit în baza articolul 307 Cod Penal - Pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărîri contrare legii - şi este instrumentat de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale. 

Surse din PG ne spun că ar fi vorba despre judecătorul Andrei Balan. El a fost reconfirmat în funcția de judecător la Judecătoria Rezina, prin Decretul Președintelui RM nr. 996-VII din 17 februarie 2014. 

Balan, este magistratul de la Judecătoria Rezina, care l-a eliberat pe asasinul Vitalie Proca. În luna mai 2010, judecătorul a aplicat în mod ilegal prevederile legale cu privire la amnistie şi a redus cu un sfert (adică 3 ani 5 luni şi 4 zile) perioada neexecutată a pedepsei aplicate interlopului Vitalie Proca, care a fost condamnat pentru infracţiuni excepţional de grave.

De asemenea, în septembrie 2010, acelaşi judecător de instrucţie l-a eliberat condiţionat de pedeapsa penală, înainte de termen, pe acelaşi condamnat, pe termenul neexecutat de 4 ani, 1 lună şi 18 zile, cu stabilirea obligaţiilor prevăzute de Codul de executare.

După eliberarea nefondată a condamnatului Vitalie Proca, în perioada în care urma să-şi ispăşească pedeapsa stabilită de instanţele naţionale, acesta a comis o serie de infracţiuni deosebit de grave în alte ţări.

În martie 2012 Proca a tras opt gloanţe în bancherul rus Gherman Gorbunţov, la Londra. Gorbunţov a părăsit Republica Moldova după ce a anunţat că a fost victima unui atac raider. În perioada 2008-2011, acesta a fost proprietar al Universalbank, instituţie care a falimentat.