Garda de Onoare a Armatei Națioanale a dat astăzi onoruri militare la sărbătoarea comuniștilor și socialiștilor, pe care ei o numesc "Ziua eliberării Moldovei" de sub ocupație fascistă. Participarea unității militare de elită la manifestațiile organizate cu această „ocazie” la Capul de Pod Șerpeni ne-a fost confirmată de Președinție. În ceilalți ani, militarii Armatei Naționale au lipsit la astfel de „ceremonii”.

Militarii au fost trimiși încolo, cu toate că la conducerea ministerului se află liberalul Gheorghe Galbura.

Comuniştii şi socialiştii sărbătoresc astăzi ceea ce ei numesc "Ziua eliberării Moldovei" de sub ocupație fascistă. Reprezentanții celor două partide vor depune flori la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni", iar Igor Dodon va acorda înalte distincţii de stat (inclusiv Ordinul Republicii) unor veterani care au participat la Operațiunea Iași-Chișinău.

La 24 august 1944 trupele sovietice au intrat în Chișinău, încheind astfel operațiunea Iași-Chișinău, în urma căreia întreg teritoriul Basarabiei a fost exclus din componența României și reanexat la URSS.

Compania Gărzii de onoare este unitatea de elită a Armatei Naționale a Republicii Moldova. Anual, militarii din compania gărzii participă la circa 250 de ceremonii, asigurând activitățile protocolare de stat, ceremoniile de acreditare a diplomaților străini și cele de înmânare a distincțiilor de stat etc.