Administrația locală din Fălești a decis demontarea „lui Lenin”. Monumentul a dispărut pe parcursul nopții trecute, potrivit informațiilor distribuite pe rețelele de socializare.

Pornind de la ipoteza unui act de vandalism, pe care îl invocă internauții, am sunat la poliție. Șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, ne-a explicat: „Nu este vorba despre un furt, este o decizie mai veche a autorităților locale, din câte ni s-a raportat de la poliția locală”.

Întrebat dacă demontarea s-a petrecut sub supravegherea forțelor de ordine, Cavcaliuc a răspuns scurt: „Nu confirm și nu infirm acest lucru!” 

Vom reveni cu detalii...

-- Vom aminti că nu mai târziu decât săptămâna trecută Lenin și-a luat „tălpășița" definitiv și din Ucraina. În țara vecină au fost demolate absolut toate monumentele lui Lenin, potrivit unui anunț făcut de directorul Institutului Memoriei Naționale al Ucrainei, Vladimir Vetrovici.

În 2015, în Ucraina a fost adoptată Legea decomunizării, care prevede interzicerea simbolurilor sovietice și prezentarea publică a arhivelor sovietice ale serviciilor de securitate.

Și Camera inferioară a parlamentului Poloniei a votat recent Legea privind interzicerea propagandei comuniste sau a oricărei alte orânduiri totalitare prin denumiri de clădiri și monumente. Documentul presupune demolarea monumentelor din epoca sovietică, inclusiv a memorialelor dedicate Armatei Roșii.