(UPDATE 13:38) Patru persoane au fost reținute în dosarul de corupție în care sunt vizați angajați ai Ministerului Educației și ai Ministerului Justiției. Cei în cauză au fost escortaţi la CNA și sunt audiaţi în aceste momente de către procurorii anticorupție. Informația ne-a fost confirmată de ofițerul de presă al instituției, Angela Starinschi, care a promis detalii printr-un comunicat ce va fi remis presei puțin mai târziu. Din surse guvernamentale, am aflat că printre reținuți se regăsește și consultanta de la Educație, Emilia Guțu.

--

(UPDATE 12:08) Percheziții au avut loc în câteva birouri ale Ministerului Educației, inclusiv în cel al unui viceministru. Sursele susțin că ar fi vorba despre un grup de intermediari care acționau în complicitate cu funcționari de la Ministerul Educației si Ministerul Justiției care ar fi grăbit eliberarea unor diplome de absolvire a instituțiilor de învățământ de către cetățeni moldoveni. Aceștia ar fi pregătit seturile de acte contra unor sume de bani. Surse din Guvern ne spun că acum câteva minute au fost finalizate perchezițiile în biroul viceministrei Elena Cernei, iar acum s-au mutat în biroul unei consultante pe nume Emilia Guțu. Acțiunea continuă...

(UPDATE 09:33) „Confirm acțiunea. Este vorba despre mai multe dosare de corupție și trafic de influență în care sunt vizați angajați ai ministerelor Justiției și Educației, notari, dar și reprezentanți ai unor birouri de traduceri. Aceste persoane sunt suspectate de perfectarea ilegală a unor acte pentru cetățeni moldoveni și străini. Cu alte amănunte vom reveni pe parcursul operațiunii.", a declarat pentru Deschide.MD ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi.

(UPDATE 09:20) Ministrul Justiției Vladimir Cebotari își exprimă speranța ca bănuielile de corupție în privința unor angajați ai ministerului său, să nu fie adevărate. Declarația a fost făcută pentru Deschide.MD.

Se fac percheziții în biroul unui angajat de la Direcția apostila. Noi oferim tot suportul, pentru că, atunci când există niște bănuieli, procurorii trebuie să aibă posibilitatea să le verifice. Totuși, eu sper foarte mult, ca bănuielile să nu fie adevărate”, a declarat ministrul. 

Procurorii anticorupție si ofițerii CNA efectuează în aceste momente percheziții la sediile Guvernului și Ministerului Justiției. Potrivit surselor Deschide.MD, ar fi vizată o rețea de funcționari implicați în eliberarea frauduloasa a actelor și apostilarea acestora pentru cetațenii R. Moldova și pentru cei străini. Revenim cu detalii.