„Ziarul de Gardă” a publicat un material video exclusiv de la Mitropolie, unde astăzi Mitropolitul Vladimir a fost felicitat cu ocazia împlinirii vârstei de 65 ani. Să-i ureze sănătate Preasfințitului au venit, în special, cele mai aprige figuri pro-ruse din Republica Moldova, dar și mulți foști oficiali moldoveni și actuali diplomați străini. Printre aceștia se enumeră șeful statului, Igor Dodon, bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, foștii președinți Mircea Snegur și Petru Lucinschi, ex-președintele Curții de Conturi, Serafim Urechean, arhiepiscopul regiunii separatiste, ambasadorul Moscovei la Chișinău, Farit Muhametșin, și fostul ambasador al R. Moldova în Federația Rusă, Dumitru Braghiș.

„Credința ortodoxă este pilonul statalității fără de care Republica Moldova nu ar avea viitor. Eu voi fi întotdeauna alături de acele începuturi bune pe care dvs. le lansați. Vreau să vă urez succese în inițiativele care doriți să le implimentați. Să știți că eu sunt prietenul dvs. și aveți prietenia mea. Cu ce pot să vă fiu de ajutor..., eu voi fi alături. Mulți ani trăiască!” a declarat Igor Dodon.

Imediat după discursul lui Dodon oaspeții au servit bucate și au închinat pahare cu vin și șampanie în sănătatea Preasfințitului.

Așa cum am menționat, la eveniment a fost prezent și arhiepiscopul de Bender și Tiraspol, Anatolie, care l-a felicitat pe mitropolit, evident, în limba rusă.

Potrivit sursei la sediul Mitropoliei, oaspeții au venit „îmbrăcați la patru ace, cu mașini de lux și buchete mari de flori”. A parcat în curtea Mitropoliei și o mașină a Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova.

Sursa precizează că în interiorul Mitropoliei a avut loc un serviciu divin, iar oaspeții au fost serviți cu gustări de post, creveți, pește, șampanie și vin. 

Amintim că în campania prezidențială din toamna anului trecut mai mulți clerici, inclusiv episcopul de Bălți și Fălești Marchel, s-au implicat în alegeri. Preoții au atacat-o dur pe contracandidata lui Igor Dodon, Maia Sandu, numind-o „stearpă” din motiv că nu are copii și familie, și îndemnau cetățenii să nu o voteze la alegerile prezidențiale.

Faptul implicării clerului în campania electorală a fost criticat de Curtea Constituțională pe 14 decembrie 2016, zi în care rezultatele alegerile prezidențiale au fost validate.

Curtea a menționat că activitatea cultelor religioase şi a părţilor lor componente poate fi suspendată pe cale judiciară, pe o perioadă de până la un an. În cazul în care cultele religioase sau părţile lor componente desfăşoară acţiuni grave, activitatea acestora poate fi încetată pe cale judiciară. Ministerul Justiţiei are dreptul de a acţiona în instanţă cultele religioase sau părţile lor componente înregistrate pentru suspendarea sau încetarea activităţii acestora dacă prezintă dovezi concludente privind existenţa unuia dintre temeiurile prevăzute de lege.

sssssssssssssssssssAmintim că acum câteva zile preoțimea a mai dat un chef, cu toate că ne aflăm în perioada postului. Duhovnicul mănăstirii Ciuflea din Chişinău, preşedinte al Sectorului sinodal pentru activitatea pastorală în cadrul Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, arhimandrit Nicolae, a dat la 16 august, cu prilejul zilei sale de naştere, o petrecere fastuoasă, de circa 300 mii de lei, potrivit mass-media din ţară, la restaurantul Capitoles Park, situat în parcul Valea Trandafirilor din capitală. Preoţimea a reacţionat solidar, declarând că „a fost o simplă masă de prânz, care a costat cam 100 de lei de persoană”. La simpla masă de prânz s-au înghesuit automobile de zeci de mii de euro, iar agenţii de pază au transformat zona într-o fortăreaţă de necucerit.