Medalie de argint, obţinută în Coreea de Sud de un tânăr din Republica Moldova, la Olimpiada Internaţională pentru Tineri, desfășurată în perioada 11-13 august, în Coreea de Sud.

Valentin Vozian, laureat al Premiului mare al Concursului „Cel mai bun elev inovator - 2017”, a impresionat juriul din Coreea de Sud cu lucrarea „Sistem centralizat de drone”.

Invenția a fost realizată în cooperare cu un alt tânăr din Republica Moldova, Dan Butmalai. Sistemul reprezintă o rețea de drone, care va fi monitorizată și controlată dintr-un centru unic și care are integrat un algoritm de inteligență artificială ce permite detectarea țintelor.

În scopul susținerii spiritului de creativitate și inventivitate al elevilor, precum și al promovării realizărilor tinerilor inventatori din Republica Moldova la olimpiadele internaţionale de invenţii și tehnologii noi, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a acordat asistență financiară tânărului inventator pentru a participa la eveniment.

La Olimpiada Internațională pentru Tineri au fost prezenți aproximativ 500 de participanți din peste 20 de țări. Evenimentul, aflat la cea de-a II-a ediție, a fost organizat de către Asociația Femeilor Inventatoare și Antreprenoare din Coreea de Sud.

Olimpiada oferă tinerilor oportunitatea de a-și împărtăși ideile, invențiile, inovațiile și este, totodată, o excelentă platformă de etalare a progreselor tehnologice din diferite domenii.