Un grup mixt format din angajaţi ai sistemului penitenciar, în cooperare cu Inspectoratul Național de Investigații al Inspectoratului General de Poliție, a efectuat astăzi mai multe percheziţii de amploare în Penitenciarul nr.18 Brănești.

Efectuarea percheziției de către organele de resort a fost determinată de necesitatea ridicării obiectelor și substanțelor interzise în penitenciar, în baza unei cauze penale, în temeiul încheierilor emise de Judecătoria orașului Ungheni și Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana).

Concret este vorba despre faptul că la 28 iunie curent, Poliția a fost alertată de o persoană din orașul Ungheni, precum că a depistat cadavrul vecinei sale de 62 ani.

Imediat, polițiștii s-au deplasat la fața locului unde au depistat cadavrul femeii. Ulterior,  s-a stabilit că din apartamentul victimei a dispărut telefonul mobil, un notebook, articole din aur și alte bunuri.

Urmare a măsurilor speciale de investigație, ofițerii din cadrul INI și IP Ungheni în comun cu procurorii Procuraturii din Ungheni, au identificat și reținut suspectul, acesta dovedindu-se  a fi un tânăr de 20 de ani.

În cadrul audierilor, suspectul și-a recunoscut fapta, precum și aplicarea violenței în privința acesteia.

De asemenea, tânărul a declarat că infracțiunea a fost organizată și dirijată  de doi deținuți de 23 și 25 de ani,  din instituția de detenție de la Brănești.

Deținuții își ispășesc pedeapsa pentru săvârșirea  infracțiunilor  de furt, jaf, acțiuni violente cu caracter sexual.

Urmare a perchezițiilor efectuate de forțele de ordine, au fos depistate și  ridicate telefoane mobile prin intermediul cărora deținuții comunicau cu complicele de la libertate.

Totodată, în urma perchezițiilor, au fost depistate  81 de telefoane mobile și accesorii pentru acestea, aproximativ 40 de litri de băuturi alcoolice produse în interiorul penitenciarului, 13 900 lei MD, articole din aur, 6 kg de drojdie, cărți de joc și presupuse substanțe narcotice, toate acestea făcând parte din visteria criminală (așa numitul ”obșceac”).

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 145 al. 2 și 188 al. 2 Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de omor și tâlhărie se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 20 de ani sau cu detenţiune pe viaţă.