Se pare că municipiul Bălţi va deveni curând o localitate montană datorită grămezilor de gunoi care urcă cu repeziciune la cer. Deşi unele voci îi prezic mai degrabă un statut - unic în sistemul administrării publice locale din republică - de bombă ecologică.

Adevărul e că de ceva timp municipalitatea a suspendat contractul cu una din cele două companii angajate să menţină curăţenia în localitate, Global Prest Service, responsabilă de salubrizare. Cealaltă, Salubrity Solutions, specializată în evacuarea deşeurilor, a încălcat, consideră autoritatea locală, mai multe clauze ale contractului.

Între timp, după cum relevă şi imaginile realizate de Today.MD, în preajma platformelor de acumulare s-a stocat deja o cantitate enormă de gunoi, care pune pe zi ce trece în pericol sănătatea orăşenilor şi riscă, în viitorul apropiat, dacă nu vor fi luate măsurile cuvenite, să conducă la un dezastru ecologic.

"Situaţia este destul de complicată", au declarat pentru DESCHIDE.MD surse din cadrul Primăriei Bălţi, precizând că autorităţile vor să returneze serviciile respective în gestiunea primăriei, deoarece agenţii economici contractaţi nu fac faţă. În același context, cei de la primăria Bălți nu au menționat cine se face responsabil de evacuarea gunoiului, care se acumulează în preajma platformelor, dat fiind faptul că agentul economic responsabil de salubrizare, Global Prest Service, nu are dreptul să evacueze deșeurile, din cauza că acordul cu această firmă este suspendat.

Sursele citate au subliniat că, în lipsa conducerii, nu sunt în măsură să facă declaraţii oficiale în legătură cu acest subiect.

Salubrity Solution susţine că autorităţile municipale sunt responsabile de evacuarea gunoiului din preajma platformelor supraîncărcate.

„Dat fiind că suntem o companie social-responsabilă, vrem să organizăm o acțiune de mobilizare a bălțenilor, pentru a face ordine în oraș. Este de menționat că aceste lucrări trebuie realizate de întreprinderile municipale, care încasează bani pentru aceste servicii. Considerăm că starea este una deplorabilă, deci a venit timpul să facem ordine în municipiu chiar și din banii proprii”, a menţionat directorul companiei Salubrity Solutions SRL, Vitalie Diaconu.

Reprezentanții Salubrity Solutions, au expediat la adresa redacției noastre copia scrisorii, adresată vice-primarului de Bălți, Igor Șeremet, prin care își exprimă nemulțumirea, acuză primăria de încălcarea unor clauze din Contract și cer pedepsirea funcționarilor incompetenți.

Întregul scandal a pornit după ce Primăria municipiului Bălți a propus măsuri de optimizare a cheltuielilor orașului pentru anul viitor, în special reducerea cu 50% a fondului de salarii. Nemulţumiţi, angajații companiei au au ieșit la protest, mai ales că nu și-au ridicat salariile de două luni.

Lefurile nu au fost achitate din cauza faptului că Primăria nu ar fi transferat cele 5 milioane de lei, datorate companiei care salubrizează orașul. În cazul în care Primăria nu va achita datoria, compania ameninţă că va apela în instanță pentru a-și recupera banii.

După ce primarul localităţii, Renato Usatîi, i-a înjurat şi ameninţat pe angajaţii companiei, în cadrul acţiunii lor de protest, compania l-a dat în judecată pe edil.