Șeful Biroului Vamal Nord (cu sediul la Bălți), Igor Tropoțel, nu va sta în arest. Decizia a fost luată de Procuratura Anticorupție în urma audierilor și examinării probelor din dosar.

Contactat de Deschide.MD, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că „acuzatorii de stat consideră inoportună aplicarea măsurii de arest în privința șefului Biroului Vamal Nord”. Acesta a adăugat că decizia a fost luată în urma audierilor și a examinării dosarului și probelor. 

Amintim că procurorii anticorupție și ofițerii CNA l-au reținut pe șeful Biroului vamal Nord. Măsura a fost decisă în urma mai multor percheziții, efectuate, pe parcursul zilei de miercuri, la biroul și domiciliul acestuia. Funcționarul este suspectat de abuz de serviciu.

Potrivit ordonanței procurorului, șeful Biroului, urmărind un interes personal, ar fi dat indicații unor subalterni de-ai săi să creeze intenționat impedimente unui agent economic, specializat în importul de lemn netivit din Ucraina. Acesta ar fi fost supus unor verificări suplimentare mai aspre, fiind obligat să achite taxe vamale neîntemeiate. Asta chiar dacă agentul economici era în lista contribuabililor mari care beneficia de un regim facilitat în vamă. Concret, chiar daca agentul economic era pe coridorul verde, la indicatia sefului Biroului Vamal Nord, acesta era transferat pe culoarul rosu, ceea ce presupune un control mai riguros. Chiar și așa, în urma acelor verificări nu au fost identificate nereguli sau alte abateri, ceea ce denota o hărțuire intenționată a agentului economic.

Ca rezultat al acțiunilor ilegale ale colaboratorilor vamali, agentul economic ar fi fost nevoit să returneze marfa în Ucraina, motiv pentru care, bugetul de stat nu a primit plățile vamale care puteau fi achitate, iar firmei i-a fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 200 000 de lei.

Urmare a măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, funcționarul a fost reținut pentru 72 de ore.