Șeful Procuraturii Anticorupție atrage atenția că acuzațiile liderilor PL din ultima perioadă se fac pe fundalul unui proces contradictoriu: PL-iștii figuranți în pretinsele „dosare politice” își recunosc vinovăția. Viorel Morari constată că liberalii și avocații lor recurg la metode de apărare care duc în zona ridicolului anumite probe, concentrându-se în acest fel pe manipularea opiniei publice și nu pe o reprezentare calitativă în fața instanței.

„...Am avut aceeași situație și în cazul Chirinciuc, va amintiți, unde aceleași persoane ne acuzau de abuzuri și acțiuni ilegale, ca apoi să se demonstreze că inculpații și-au recunoscut vinovăția. Ce răspuns vreți mai bun la astfel de acuzații politice? Cum arată ele acum? De asta vă și spun ca noi nu le urmărim și nu le lăsăm să ne afecteze în niciun fel activitatea”, a declarat șeful Procuraturii Anticorupție.

Șeful PA mai spune că principalul scop al Procuraturii Anticorupție nu este să trimită oameni la pușcărie, ci să oprească acțiunile de corupție şi comportamentul corupțional al funcționarilor. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Realitatea.md. Morari a făcut referire la dosarele de actualitate din Republica Moldova, menționând că exclude cu înverșunare influența politicului asupra Procuraturii.

„Procurorii anticorupție cred că se simt mai liberi ca oricând, îi vedeți cum intră în Guvern sau ministere atunci când investigațiile impun acest lucru, sunt situații noi pentru societatea noastră, cu care nu eram obișnuiți. Asta nu înseamnă că gata, corupția este combatută, dar înseamnă că este un început de cale, că există dorință de a schimba lucrurile”, a adăugat procurorul-șef anticorupție. 

Despre dosarul lui Dorin Chirtoacă, Morari spune că judecătorii sunt cei care vor decide sentința, însă procurorii au probe suficiente pentru a solicita condamnarea ex-primarului General. Cât despre acuzația că el, prin intermediul instituției pe care o conduce, ar fi distrus vechea coaliție de guvernare, Viorel Morari a declarat că nu a urmărit acest subiect pentru că nu e în zona lor de preocupare.

„Am văzut tot felul de speculații de domeniul absurdului, că nu trebuia să acționăm că nu mai are cine strânge crengile din oraș, apoi că nu trebuia să acționam pentru că nu mai era cine să conducă Primăria Chișinău, apoi asta de care spuneți DVS, cu centenarul unirii. Toate acestea sunt chestiuni care nu ne privesc și în activitatea noastră acționăm atunci când avem probele necesare, nu atunci când consideră politicienii sau alte categorii de persoane că e oportun”, a comentat Viorel Morari.

Șeful PA a mai transmis mesajul că procurorii anticorupție nu își organizează activitatea în baza postărilor pe care le pun inculpații sau susținătorii lor pe Facebook și nici în baza atacurilor din partea unor partide politice.

„Eu însă, ca șef de instituție, observ foarte atent ce se întâmplă, inclusiv modul în care imediat ce se cunoaște numele procurorului pe un caz ce vizează un înalt funcționar se pornesc campanii de denigrare împotriva lui”, a conchis el.

-- Vom aminti că în ultima perioada liderul PL, Mihai Ghimpu a acuzat Procuratura Anticorupție că ar fi avut ordin ca prin arestarea lui Dorin Chirtoacă să împiedice desfășurarea evenimentelor privind centenarul unirii. La rândul său, Dorin Chirtoacă, cu fiecare ocazie face declarații prin care acuză procurorii de minciună, încălcarea drepturilor sale, lipsă de probe și încălcarea măsurilor de procedură penală. Anterior și reprezentanți ai familiei politice europene din care face parte Partidul Liberal - ALDE - au subsemnat scrisori de îngrijorare că prin dosarele din ultima perioadă se încearcă intimidarea partidelor pro-europene de opoziție.

Atunci Viorel Morari i-a îndemnat pe oficialii europeni - subsemnatari ai scrisorii, să-și amintească de faptul că atât reținerea lui Chirtoacă, cât și a lui Iurie Chirinciuc a avut loc în perioada când PL era la Guvernare. Tot atunci, Morari le-a cerut europarlamentarilor să nu facă ingerință în actul justiției și să respecte principiile democratice pe care le promovează în țările UE.