(UPDATE 19:12) Procurorii anticorupție și ofițerii CNA confirmă într-un comunicat de presă reținerea șeful Biroului vamal Nord. Măsura a fost decisă în urma mai multor percheziții, efectuate, pe parcursul acestei zile, la biroul și domiciliul acestuia. Funcționarul este suspectat de abuz de serviciu.

Potrivit ordonanței procurorului, șeful Biroului, urmărind un interes personal, ar fi dat indicații unor subalterni de-ai săi să creeze intenționat impedimente unui agent economic, specializat în importul de lemn netivit din Ucraina. Acesta ar fi fost supus unor verificări suplimentare mai aspre, fiind obligat să achite taxe vamale neîntemeiate. Asta chiar dacă agentul economici era în lista contribuabililor mari care beneficia de un regim facilitat în vamă. Concret, chiar daca agentul economic era pe coridorul verde, la indicatia sefului BV Nord, acesta era transferat pe culoarul rosu, ceea ce presupune un control mai riguros. Chiar si asa, in urma acelor verificari nu au fost identificate nereguli sau alte abateri, ceea ce denota o hartuire intentionata a agentului economic.

Ca rezultat al acțiunilor ilegale ale colaboratorilor vamali, agentul economic ar fi fost nevoit să returneze marfa în Ucraina, motiv pentru care, bugetul de stat nu a primit plățile vamale care puteau fi achitate, iar firmei i-a fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 200 000 de lei.

Urmare a măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, funcționarul a fost reținut pentru 72 de ore.

O cauză penală a fost pornită pe acest caz în temeiul art. 327 alin. (2) lit. b1) Cod penal. Acest gen de infracțiune se pedepsește cu amendă în mărime de peste 2000 de unități convenționale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Amintim că, bănuitul figurează într-un alt dosar pornit pe faptul neglijenţei de serviciu admise de acesta. Cauza a fost expediată în judecată şi, chiar dacă procurorii au cerut suspendarea acestuia din funcţie, Serviciul Vamal a respins demersul acuzatorilor, inculpatul continuând să activeze.

(Ora 10:46) Șeful Biroului vamal Nord (cu sediul la Bălți), Igor Tropoțel, a fost reținut de procurorii anticorupție, spun sursele Deschide.MD. La rândul său, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat reținerea funcționarului, menţionâd pentru Deschide.MD că în aceste momente au loc percheziții în biroul și la domiciliul celui în cauză.

Igor Tropoțel figurează și într-un alt dosar penal pe care Procuratura Anticorupție l-a remis deja instanţei pentru infracțiuni care i se incriminează în perioada când era șeful Serviciului audit post-vămuire a Secției Control Ulterior al Biroului Vamal Chișinău.

Contrar legii, Serviciului Vamal, în loc să-l suspende din funcție la solicitarea procurorilor, l-a avansat pe Tropoţel la conducerea Biroului vamal Nord.

Potrivit probelor administrate în cea de-a doua cauză penală, în intervalul lunilor iunie – noiembrie 2015, Tropoțel împreună cu un subaltern, au întocmit şi semnat un Act de audit post-vămuire care a generat o obligaţie vamală de circa 12 mii de lei în baza unor acte fără a verifica toate tranzacţiile de import ale firmei sau actele originale.

Mai mult decât atât, fiind sesizat despre circumstanţele indicate, Serviciul Vamal a efectuat în anul 2016 un control suplimentar la acelaşi agent economic, în cadrul căruia s-a stablit că, societăţii respective i-au fost neîntemeiat acordate scutiri la importul de metal în temeiul Legii „cu privire la acordarea facilităţilor pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor din vara anului 2010". Prin urmare, s-a stabilit inexistenţa livrării materialelor din metal persoanelor sinistrate din s.Cotul Morii r-l Hînceşti, şi anume a 812 428 kg de mărfuri cu valoarea în vamă de 6,2 milioane lei, fapt ce a dus la neachitarea în bugetul de stat a peste 1,2 milioane de lei sub formă de plăţi pentru proceduri vamale şi taxă pentru valoarea adăugată.

Deşi Procuratura Anticorupţie, în cadrul urmăririi penale după înaintarea învinuirii, a solicitat conducerii Serviciului Vamal suspendarea provizorie din funcţie a celor doi vameşi, demersul procurorilor a fost respins, inculpaţii continuînd să activeze.

Întrucât suspendarea provizorie din funcţie este o măsură procesuală de constrîngere, necesară pentru protejarea interesului public, care poate fi realizat prin înlăturarea persoanei din funcţie, deoarece este acuzată de comiterea unei infracţiuni legată de funcţia respectivă, Procuratura Anticorupţie, concomitent cu expedierea cauzei penale în instanţa de judecată, a solicitat repetat aplicarea faţă de inculpaţi a măsurii procesuale de contrîngere menţionate.