Cinci persoane au fost reţinute, inclusiv două din ele arestate, sub bănuiala de evaziune fiscală, spălare de bani şi pseudo-activitate de întreprinzător. Procurorii operează cu suma de peste 500.000.000 de lei.

Solicitat de IPN, procurorul Vitalie Busuioc a declarat că este vorba despre două cauze penale. Persoanele sunt bănuite că eliberau facturi pentru unii agenţi economici care aduceau în ţară prin contrabandă diferite mărfuri de larg consum, prejudiciind astfel bugetul de stat.

„Schema criminală se baza pe introducerea de către făptuitori în documente contabile, financiare şi fiscale a acestor întreprinderi a unor date denaturate cu privire la veniturile şi cheltuielile întreprinderilor. Aceşti făptuitori nu au taxa pe valoare adăugată şi respectiv impozitele pe venit în sumă de 250 de milioane de lei", a precizat procurorul Vitalie Busuioc pentru Publika.

Neplăţile la buget se ridică la 252 milioane de lei, iar operaţiunile de spălare de bani la aproape 300 de milioane de lei.

Profitul obţinut ca urmare a activităţii ilicite era legalizat prin diferite tranzacţii fictive, iar banii erau extraşi în numerar.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă până la zece ani de închisoare.