Un serviciu de intervenție în cazul copiilor în situație de risc este necesar nu doar pentru municipiu, ci la nivel republican. Este necesar plasamentul în centrele din țară a copiilor luați din stradă, unde ar putea lucra mai multă vreme specialiștii. Sugestia a fost făcută de către Rodica Terehovschi, șef interimar al Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului la o ședință la care s-a discutat despre copiii care locuiesc în clădirile părăsite din Chișinău, transmite IPN.

„O asemenea soluție ar fi mult mai bună, deoarece în plasamentul de urgență din municipiu minorii se pot afla doar 72 de ore, după care pleacă în direcții necunoscute, ca mai apoi să fie din nou depistați în stradă”, a declarat Rodica Terehovschi.

Reprezentanții Poliției municipale au subliniat că există 15 copii în municipiu identificați și predați repetat autorităților tutelare locale, însă de multe ori acești copii revin în stradă, iar măsurile întreprinse de autorități sunt insuficiente.

Copiii străzii comit infracțiuni, însă nu pot fi trași la răspundere penală sau contravențională, dar nici la măsuri de constrângere în sens educativ, deoarece sunt sub vârsta răspunderii penale. Solicitarea oamenilor legii este să fie creat un grup de lucru la nivelul autorităților, care să vină cu inițiative pentru a schimba situația din acest domeniu.

În prima jumătate a acestui an, au fost depistați circa 400 de copii care vagabondează. Cifra este constantă susțin autoritățile.