Dosarul penal pornit acum trei ani pe licitaţiile privind achiziţionarea camerelor de supraveghere la BAC a fost clasat după doar jumătate de an de investigaţie. Acest lucru s-a întâmplat încă pe vremea când procuror al Municipiului Chişinău era Ion Diacov. Deschide.MD a încercat să afle finalitatea acestui dosar, după ce, zilele trecute, democratul Sergiu Sârbu şi fostul ministrul al Educaţiei, Maia Sandu, au reactualizat subiectul în context electoral.

Fostul procuror al Municipiului Chişinău, Dumitru Diacov, ne-a declarat că nu ţine minte finalitatea dosarului, deşi, după câteva secunde, ne-a spus, cu multă precizie, că dosarul a fost clasat. În continuare, fără ca să fie întrebat, ne-a mai spus că el nu a avut nicio implicare în clasarea acestui dosar şi ne-a îndemnat să-l sunăm pentru detalii pe procurorul Lupu - "unul dintre puţinii care au mai rămas de pe timpul acela". 

"Nu mai ţine minte, ce credeţi că eu ţine minte dosarele. În general, el a fost clasat, dar eu nu ţin minte detalii şi care au fost argumentele. Nu era un dosar de trimis în judecată. Eu nu m-am amestecat la clasarea lui, sunaţi procurorii care s-au ocupat de el", a declarat Diacov. 

În circumstanţele unor declaraţii confuze din partea domnului Diacov, l-am sunat pe actualul procuror al Municipiului Chişinău - Igor Popa. El ne-a confirmat că dosarul a fost clasat în luna decembrie, 2013. Acuzatorul de stat a refuzat să ne dea alte detalii, invocând că intră într-o şedinţă. 

Dosarul pornit pe marginea licitaţiilor privind achiziţionarea camerelor de supraveghere la BAC a fost pornit pe 31 mai 2013 în baza unei adresări anonime, examinată pentru faptul că se referea la interesul statului. 

El a fost pornit pe articolul 190, aliniat 5, Cod Penal  - escrocherie săvârşită în proporţii deosebit de mari. Ministerul Educaţiei urma să procure camere de supraveghere în valoarea de 7 milioane de lei, iar, potrivit denunţului, dispozitivele ar fi fost cumpărate la un preţ mult mai mic şi la parametri tehnici care nu corespundeau caietului de sarcini. Camerele au fost cumpărate din China. 

Zilele trecute fostul ministru al Educaţiei,  Maia Sandu - actualmente candidat la Preşedinţie, solicita Parlamentului, Guvernului și CEC să sigure instalarea camerelor de supraveghere în fiecare secție de vot. Președintele PAS, Maia Sandu, consideră că instalarea camerelor pănă la 30 octombrie este fezabilă. Pentru proiect ar fi nevoie de 10.000.000 de lei, bani care pot fi acoperiți din contul amenzii PD față de bugetul de stat.

Potrivit Maiei Sandu, pentru a acoperi vizualizarea unei secții de votare, este nevoie de o cameră video. „Dacă admitem că costul de piață a unei camere video este de 3000 de lei, pentru 2000 de secții de votare, ar fi nevoie de circa 6.000.000 de lei. Dacă adăugăm costurile de instalare și cheltuielile adiacente, acest proiect ar costa 10.000.000 de lei. PD are o datorie de stat de 10.000.000 de lei, pentru că a încălcat legislația privind finanțarea partidelor politice. Acești bani trebuie să fie direcționați spre acest proiect".

Potrivit Maiei Sandu, lucrările de instalare pot fi realizate în 2-3 săptămâni.

Deputatul PD, Sergiu Sârbu, a reacționat la propunerea Maiei Sandu, comentând că PD este pentru organizarea alegerilor transparente, însă PD nu are de gând să ofere bani pentru instalarea camerelor de supraveghere. Sârbu i-a sugerat Maiei Sandu să ceară bani de la PLDM, partid care ar fi format-o. „Îi propunem Maiei Sandu ca banii pentru aceste camere să-i solicite de la partidul care a format-o ca politician, PLDM , și de la reprezentanții acestui partid, care sunt cercetați într-un dosar penal de notorietate legat, de șpăgile pe care le-au luat și licitațiile trucate la achiziționarea altor asemenea camere de luat vederi. Toate aceste hoții s-au întâmplat în perioada în care Maia Sandu era colegă cu aceștia și promova peste tot PLDM ca fiind singurul partid cinstit de pe scena politică.

Doamna Sandu, aduceți banii de la hoții cu care ați fost colegă și haideți să facem transparență împreună. Sau ieșirea asta a fost doar show electoral și ați uitat de unde va trageți?", a declarat Sergiu Sârbu.