Peste 50 de persoane, bărbați și femei, din internatele psihoneurologice de la Bădiceni (Soroca) și Brînzeni (Edineț) s-au infectat cu tuberculoză și se află acum la tratament în Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău. Potrivit epidemiologilor, totul ar fi pornit de la câteva persoane care au contractat maladia infecțioasă, însă ei nu au fost diagnosticați la timp. Posibil, aceștia aveau tuberculoză de un an sau mai mult. Infecția în masă a fost favorizată de faptul că persoanele, în special bărbații, sunt ținuți în condiții greu de imaginat – câte 21 și chiar 27 de persoane într-o singură încăpere.

Potrivit portalului e-sanatate.md, cazurile au început să fie depistate de la sfârșitul lunii mai. Până acum 50 de persoane cu tuberculoză au ajuns la Spitalul Clinic de Psihiatrie de la Chișinău, unde sunt tratați într-o secție specializată. Trei dintre aceștia au tuberculoză multidrog-rezistentă, ceea ce înseamnă că au mai avut maladia, însă n-au fost tratați până la capăt.

Conform datelor furnizate de vicedirectorului Spitalului Clinic de Psihiatrie, Iurie Pavlov, în total se află la tratament 50 de persoane, dintre care 21 sunt de la Internatul Psihoneurologic de la Brînzeni. Este vorba despre 18 bărbați și 3 femei.

Alte 29 au fost aduse de la Bădiceni - 23 de bărbați și 6 femei. Primii pacienți au fost aduși pe 22 mai, apoi pe 8, 13 și 30 iunie, însă ar putea fi transportați aici încă trei bolnavi. Secția de ftiziopneumologie este la capacitate maximă. Din ce am putut vedea au fost puse și câteva paturi pe holuri. Pacienții se plâng doctorilor și de alte probleme de sănătate, căci ei suferă de maladii concomitente.

Avem suficiente medicamente pentru ei. Hrana este asigurată. Durata tratamentului este de două luni, iar după aceea ei se întorc la locul lor permanent de trai, unde trebuie să continue să ia medicația obligatorie”, a mai adăugat Pavlov.

Medicii afirmă că n-au mai avut astfel de cazuri de infectare în masă de aproximativ două decenii.

Cele două internate în care au avut loc infectările, sunt îngestiunea Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei.