O femeie și trei bărbați din raionul Ocnița au fost reținuți în flagrant pentru contrabandă cu mercur în proporții deosebit de mari. Operațiunea a fost desfășurată de oficiul nord al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale în colaborare cu ofițerii SIS, informația fiind confirmată pentru Deschide.MD de șeful adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc.

Reținerea femeii a avut loc imediat după ce ea a trecut frontiera prin punctul vamal Klocușna-Sokireani. Avea la ea o sticlă de culoare cafenie în care se aflau circa 500-600 g de substanță otravitoare (mercur). Sticla a fost ascunsă în spațiul destinat roții de rezervă a automobilului.

Procurorii i-au reținut și pe complicii ei, care în perioada ianuarie-iulie 2017 au cumpărat și vândut cantități impunătoare de mercur.

Fiecare dintre ei avea responsabilități bine determinate - găsirea cumpărătorilor, găsirea vânzătorilor și distribuirea mărfii. În total, gruparea planifica să aducă prin contrabandă circa 45 de kg de mercur prețul căreia se ridica la 540 de mii de dolari SUA.  

Din imaginile obținute de reporterii Deschide.MD observăm că unul dintre bărbații reținuți este polițist în cadrul Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale.

Aceștia acționau în colaborare cu persoane neidentificate din Ucraina.

Vinovații riscă închisoare de la 3 la 10 ani. 

UPDATE: Reporterii Deschide.MD au obținut și poze de la operațiune: