Controlul comun de la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk este un prim-pas care le va permite autorităților de la Chișinău să preia controlul asupra frontierei dintre regiunea transnistreană și Ucraina. Acest lucru va diminua fluxurile de contrabandă și va spori activitatea agenților economici din regiune. Totuși, experții în reglementarea conflictului transnistrean spun că nu ar trebui „să ne îmbătăm cu apă rece” deoarece trebuie de dus până la capăt crearea acestor puncte de control comun de-a lungul celor 452 de km de frontieră moldo-ucraineană, temporar necontrolată de Chișinău. Reporterii Deschide.Md au discutat subiectul cu Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT și cu Oazu Nantoi, expert în domeniu.

Igor Boțan: 16 ani s-a mers spre această soluție!

„În Acordul de asociere este descrisă situația cu privire la problema transnistreană și soluționarea ei. În Ucraina acum o săptămână a intrat în vigoare Acordul de asociere. Moldova și Ucraina sunt obligate, și din considerente de securitate, să rezolve această problemă.

16 ani s-a mers spre această soluție. O soluție absolut legitimă, în conformitate cu normele internaționale și a legislației Republicii Moldova și a Ucrainei.
Sigur că această soluție bate asupra regiunii transnistrene care, în condițiile create, cu greu poate fi crezută de propriii săi locuitori că este o entitate suverană și independentă. Din câte știm noi această soluție, adoptată de Moldova și Ucraina, va avea două etape: reprezentanții Republicii Moldova vor fi observatori asupra fluxurilor umane și de transport, iar peste aproximativ jumătate de an aceste posturi comune vor funcționa în toată legea.

Aici apar probleme de ordin politic, pentru că din punct de vedere economic acest lucru ar trebui să fie convenabil transnistrenilor, mă refer la agenții economici, pentru că va fi oprit fluxul de contrabandă.

Este un prim pas, foarte important, pentru a continua dialogul în formatul „5+2". Și, pas cu pas, să ne mișcăm mai departe spre reintegrarea țării, dar în același timp să cucerim încrederea locuitorilor din Transnistria pentru că reintegrarea țării va aduce beneficii. Mai mult decât atât, domnul Dodon este de acord cu astfel de abordare.

Partea a doua a problemei este legat de segmentul unionist din țara noastră care odată cu adoptarea unei astfel de soluții trebuie să ia în considerație că aceasta face mult mai dificilă realizarea visului lor în ceea ce privește unirea cu România. Cu o Transnistrie „în cârcă" această opțiune devine foarte problematică”.

 Oazu Nantoi: Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Proiectul trebuie continuat de-a lungul celor 452 de km de frontieră temporar necontrolată de Chișinău.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi, este un gest simbolic, care demonstrează încă o dată în plus că în parteneriat între Republica Moldova și Ucraina, două țări care au semnat Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană, e posibil de asigurat demontarea pașnică a acestui regim și integrarea lui în Republica Moldova. Alta este că nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece în urma apariției primului punct, deoarece trebuie de dus până la capăt crearea acestor puncte de control comun de-a lungul celor 452 de km de frontieră moldo-ucraineană, temporar necontrolată de Chișinău.

Este încă un moment strategic pentru ca să vorbim despre integrarea localităților din stânga Nistrului în spațiul juridic, economic, educațional al R. Moldova, noi trebuie să asigurăm ca de pe malul drept să nu fugă cetățenii moldoveni. În situația în care aici nu există niciun gram de optimism social e greu să te aștepți la soluționarea conflictului doar prin mijloace restrictive. Acest lucru cere un complex de acțiuni, care vor pune la punct marionetele rusești de la Tiraspol și care va oferi o perspectivă pozitivă pentru oamenii de rând din stânga Nistrului”.

-- Vom aminti că premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, au inaugurat, luni, în mod oficial, controlul comun de la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk. Este primul punct de control mixt, moldo-ucrainean, pe segmentul transnistrean al graniței comune. Postul a devenit operațional în 31 mai, anul acesta, dar a fost inaugurat oficial în 17 iulie, partea ucraineană explicând întârzierea prin nevoia unor ajustări tehnice.