Mai mulţi politicieni, diplomaţi şi jurnalişti au fost remarcaţi sâmbătă, 15 iulie, în compania ideologului de altă al Particului Comuniştilor, Mark Tkaciuk, acum pe post de ghid în cadrul unei excursii prin centrul Chişinăului, menită să releve momentele şi blocurile de importanţă istorică.

Fostul parlamentar comunist Tkaciuk s-a distanţat în ultimii ani de viaţa politică activă, consacrându-se mai mult unor comentarii politice și preocupărilor ştiinţifice şi culturale în cadrul Bibliotecii Civilizațiilor „Mark Block”, deschisă în fostul sediu al Frontului Popular de pe strada Nicolae Iorga nr.5.

„Excursia în trecut”, pe care a organizat-o prin centrul istoric al capitalei R. Moldova cu genericul „Chișinău - orașul dezastrelor” i-a avut printre participanţi pe foştii săi colegi de partid şi deputaţi Constantin Starîş şi Iurie Muntean. Dar s-au făcut remarcaţi şi ex-ambasadorii R. Moldova la ONU şi în Austria, Alexei Tulbure şi Andrei Popov. La eveniment a fost prezent şi ofiţerul de presă al „Partidului Nostru”, Alexandr Isaev (fost redactor-şef al publicaţiei „Comunist”), dar și redactorul-șef al portalului de știri newsmaker.md, Vladimir Soloviov. N-a scăpat privirilor nici jurnalista Natalia Morari, o anticomunistă convinsă, unul dintre participanţii acitivi la protestele din 7 aprilie 2009, desfăşurate împotriva guvernării PCRM.

Încă o persoană „cunoscută” în spațiul public care a luat parte la excursie este Alexandr Roșko, unul dintre membrii „grupului Petrenco”.

Aceasta a fost prima excursie din cele 6 programate de „ghidul” Mark Tkaciuk prin Chișinăul vechi.

Mark Tkaciuk a plecat din viața politică în 2014, după ce, împreună cu mai mulți colegi (Iurie Muntean, Grigore Petrenco, Zurab Todua și Alexandr Petkov) a fost înlăturat din conducerea formațiunii. Ulterior, Tkaciuk a fost exclus și din partid, chiar dacă și-a depus mandatul de deputat, pentru că, potrivit afirmaţiilor sale, „nu a vrut să participe la «sinuciderea» partidului, care a devenit evidentă şi inevitabilă în ultima perioadă”.

Acum mai multe luni, Tkaciuk a inaugurat la Chișinău Biblioteca Civilizațiilor „Mark Block”, în incinta căreia organizează periodic lecții publice.