Prim-ministrul Pavel Filip, va participa mâine, împreună cu Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, la inaugurarea oficială a punctului comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc”.

Acţiunea se înscrie în contextul realizării înţelegerilor convenite între Republica Moldova şi Ucraina şi, în particular, a Acordului interguvernamental privind organizarea controlului în comun şi a Protocolului interdepartamental semnat de cele două state.

Proiectul este implementat cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul politicii de vecinătate, vizând modernizarea managementului integrat al frontierelor şi are la bază standardele şi cele mai bune practici europene.

Controlul comun în punctul de trecere ”Pervomaisc-Cuciurgan”a fost aprobat la data de 11 martie 1997, odată cu semnarea „Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la organizarea controlului în comun în punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene”. 

----------- Ulterior, la data de 4 noiembrie 2015 a fost semnat „Protocolul între Departamentul Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Serviciul Vamal de pe lîngă Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Administrația Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, Serviciul Fiscal de Stat al Ucrainei privind organizarea controlului în comun în punctul de trecere internațional „Pervomaisc - Cuciurgan” pe teritoriul Ucrainei”.

La data de 22 ianuarie 2016 a fost aprobat documentul tehnic „Schema tehnologică de organizare a controlului în comun a persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor și bunurilor în punctul de trecere „Pervomaisc - Cuciurgan”.

------------ Amintim că de când a fost anunțată intenția autorităților de la Chișinău și Kiev de a deschide un punct de trecere a frontierei comun, liderii separatiști de la Tiraspol dar și mai mulți politicieni din Rusia au criticat acst lucru. Autoritățile separatiste consideră că acest lucru ar conduce la instituirea unei blocade economice a Transnistriei şi ar putea provoca ciocniri între forţele de ordine moldovene, ce vor fi instalate la graniţa cu Ucraina, şi cele din stânga Nistrului.