Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a decorat ieri cu distincții de stat 16 preoți ai Mitropoliei Moldovei, inclusiv preoți din Găgăuzia, din Transnistria.

Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că la 25 de ani de la canonizarea lui Ștefan cel Mare și Sfânt a participat la slujba bisericească, susținută de Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, a mers și a depus flori la monumentul domnitorului.

„Îmi face o deosebită plăcere ca în ziua canonizării lui Ștefan cel Mare, să înmânez decorații de stat la 16 preoți ai Mitropoliei Moldovei, inclusiv unor preoți din Găgăuzia, din Transnistria. Religia creștină ne unește, iar noi trebuie să fim uniți în jurul ei. Ștefan a luptat în războaie pentru a proteja religia noastră creștin-ortodoxă. Datoria noastră e să o păstrăm pe timp de pace, ceea ce nu este simplu în aceste timpuri, dar nouă ne va reuși”, a mai scris președintele.

--------- Printre cei decorați este și episcopului de Bălţi şi Făleşti, Marchel care a atacat-o dur într-o conferinţă în timpul campaniei electorale pe liderul PAS, Maia Sandu. Acesta a numit-o pe Sandu „stearpă” din motiv că nu are copii și familie, și a îndemnat cetățenii să nu o voteze la alegerile prezidențiale. Totodată, Episcopul Marchel este cunoscut prin promovarea ideilor pro-ruse în Republica Moldova.  

------------ De menționat este că faptul implicării clerului în campania electorală a fost criticat de Curtea Constituțională pe 14 decembrie, zi în care alegerile prezidențiale au fost validate constituțional.

Curtea a menționat că activitatea cultelor religioase şi a părţilor lor componente poate fi suspendată pe cale judiciară, pe o perioadă de până la un an. În cazul în care cultele religioase sau părţile lor componente desfăşoară acţiuni grave, activitatea acestora poate fi încetată pe cale judiciară. Ministerul Justiţiei are dreptul de a acţiona în instanţă cultele religioase sau părţile lor componente înregistrate pentru suspendarea sau încetarea activităţii acestora dacă prezintă dovezi concludente privind existenţa unuia dintre temeiurile prevăzute de lege.

Episcopul Marchel a declarat că dacă Parlamentul va institui un mecanism privind sancționarea promptă și imediată a slujitorilor Bisericii pentru implicarea în politică, el va condamna personal acest lucru.