Un exemplar de reţetă pentru medicamente compensate va fi restituit pacientului şi nu va mai fi reţinut în farmacie. Modificarea are drept scop informarea eficientă a persoanelor faţă de prescripţiile medicale, pe tot parcursul tratamentului.

Potrivit Serviciului de presă al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), modificările au intrat în vigoare începând cu 1 octombrie, în urma schimbărilor recente efectuate la Hotărîrea Guvernului cu privire la modul de compensare a medicamentelor.

Decizia de a restitui un exemplar de reţetă pacientului a fost luată din motiv că până acum, la ridicarea medicamentelor compensate din farmacie, solicitantul rămânea fără informaţie despre durata, periodicitatea, modul de administrare a preparatelor, ceea ce influenţa eficacitatea şi calitatea tratamentului.

Astfel, din 1 octombrie reţetele pentru medicamentele compensate sunt prescrise în trei exemplare. Primul exemplar este anexat de farmacist la raportul prezentat către CNAM, al doilea exemplar este restituit beneficiarului de medicamente compensate, iar cel de-al treilea rămîne la medicul care prescrie reţeta.

Conform regulamentului, pentru a beneficia de medicamente compensate, pacientul trebuie să fie înscris la un medic de familie şi să fie asigurat medical. În timpul prescrierii medicamentelor, medicul de familie, pediatrul, endocrinologul, psihiatrul sau neurologul va prescrie pe o reţetă denumirea comună internaţională a unui singur medicament.

Ulterior, persoana va merge la una din farmaciile contractate de CNAM şi va prezenta reţeta, buletinul de identitate, certificatul de naştere sau formularul 09. După prezentarea reţetei, pacientul are posibilitatea de a alege medicamentul din lista de preparate care au aceeaşi substanţă activă, dar preţuri diferite.

Anterior, Consiliul pentru medicamentele compensate a decis extinderea listei preparatelor cu 65, aceasta ajungînd la 140 de produse farmaceutice. Ministerul Sănătăţii prognozează că în urma noilor modificări, rata de compensare a medicamentelor pentru adulți va fi de 70%, iar pentru copii - de 100%.

Sursa: Moldpres