Un angajat al Inspectoratului de Poliție Drochia (de gen feminin) și un șef al unei întreprinderi municipale din orașul Dondușeni au fost reținuți de Ofițerii Servicului protecție internă și anticorupție, în cooperare cu procurorii Oficiului Nord al Procuraturii Anticorupție, fiind bănuiți de trafic de influență. Potrivit surselor Deschide.MD, este vorba despre șeful întreprinderii „Apă Canal” Dondușeni, deşi infracțiunea nu a fost comisă în timpul deținerii funcției respective.

Potrivit informațiilor acumulate, bănuiții, acționând în coparticipare şi susținând că au influență asupra unor persoane publice și de demnitate publică din cadrul organelor de poliție, ale procuraturii și instanțelor judecătorești, au pretins și au primit de la un locuitor al orașului Drochia 21 000 euro în vederea emiterii unei decizii favorabile pe marginea unei cauze penale în privința soției acestuia.

Sursele din anchetă ne-au explicat că dosarul în care era vizată soția bărbatului care a dat mită era pornit pe faptul delapidării averii străine în proporții deosebit de mari și abuz în serviciu de către angajați ai Direcției asistență socială și protecția familiei din cadrul Consiliului Raional Drochia. Banii au fost dați ca femeia să fie scoasă „basma curată”, însă Procuratura Drochia, în gestiunea căreia se afla ancheta, a trimis dosarul în judecată, inclusiv pe numele femeii. Dându-și seama că a fost tras pe sfoară și că a dat mită degeaba, soțul ei a scris un denunț la Procuratura Anticorupție. 

Ca urmare acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigații, indivizii au fost reținuți preventiv pentru 72 de ore. Ulterior, în privința șefului întreprinderii municipale a fost eliberat un mandat de arest pe un termen de 30 de zile.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza indicilor infracțiunii prevăzute de art. 326 alin. (3) lit. a), Cod penal, (trafic de influență).

Dacă vinovăția bănuiților va fi demonstrată, ei riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale sau privațiune de libertate de la 3 la 7 ani.