Șapte sau opt instituții de învățământ din Capitală vor fi restructurate, după ce Direcția Generală Educație Tineret și Sport a adoptat în acest sens o decizie ce urmează în curând să fie aprobată de Consiliul Municipal Chişinău.

Alexandru Fleaș, șeful interimar al DGETS, susține că aceste restructurări au ca scop optimizarea și nu închiderea instituțiilor în cauză. 

„Sunt unele care, de fapt, de ani de zile s-a încercat optimizarea lor, însă nu s-a reușit. Spre exemplu, gimnaziul nr. 8 din sectorul Râșcani, a cărui capacitate este de 500 de elevi, însă la moment acolo își fac studiile doar 80 sau 90 de copii. Scopul acestor optimizări este în mare parte de elibera grădinițele vechi, ca clădirile să fie reparate și să fie redeschise grupe noi la aceste grădinițe”, a declarat Fleaș. 

Amintim că reforma de optimizare a școlilor a început în 2007. Pe atunci, în Moldova erau 1444 de școli. În 2015, din cauza lichidării școlilor cu puțini copii la sate, au rămas 1268: au fost închise 176 de instituții. În 2008, au fost închise doar patru instituții de învățământ, iar din 2009, odată cu schimbarea puterii în țară, procesul de optimizare și-a luat avântul: cele mai multe școli au fost „optimizate” în 2012 (pe timpul ministrului Educației Maia Sandu: 68 de instituţii).