Aeroportul Internațional Mărculești trece la balanța Ministerului Economiei. Hotărârea a fost adoptată cu puțin timp în urmă, în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri.

Aeroportul a fost transmis din subordinea Ministerului Apărării, în contextul în care „în ultimii ani, activitatea întreprinderii se înrăutățește în mod constant, în pofida măsurilor întreprinse”. Potrivit Notei informative a proiectului - din care am citat -, evoluția indicatorilor principali ai întreprinderii denotă o situație precară: venitul din vânzări a scăzut de aproape 5 ori - de la 39 de milioane de lei, în anul 2014, până la circa 7,5 milioane lei, 2015. Pierderile înregistrate sunt de 21 de milioane de lei în anul 2015.

Aeroportul Internațional Mărculești a fost fondat în anul 2004, în baza unității militare din Mărculești, are o suprafață de 265,2 hectare și dispune de o infrastructură complexă. În anul 2008, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Legea cu privire la Aeroportul Internațional Liber „Mărculești". Legea prevede crearea unei zone economice libere, în baza infrastructurii și teritoriului aeroportului, precum și un regim vamal și fiscal preferențial, în vederea asigurării unui climat investițional favorabil atragerii investitorilor și realizării de proiecte economice.

Ministrul Economiei Octavian Calmîc a declarat că, odată cu trecerea Aeroportului Internațional Mărculești în subordinea Ministerului, va fi efectuat un audit al întreprinderii.