Consiliul Superior al Magistraturii a publicat câteva avize ale SIS, în care se face trimitere la diverse informații compromițătoare din activitatea anterioară a unor magistrați, candidați la diverse funcții în sistemul judecătoresc. Avizele SIS, confruntate cu argumentele judecătorilor vizați, creează numeroase incertitudini.

Ieri, CSM a publicat agenda ședinței de azi, cu linkuri inserate, unde au apărut mai multe avize ale SIS, în privința judecătorilor. Avizele publicate vizează mai mulți judecători și condițiile de incompatibilitate identificate de SIS. CSM urma să le consulte în ședința de azi. La scurt timp, instituția a venit cu o reacție și a anunțat că avizele au fost publicate din greșeală.

Unul dintre magistrații vizați este Dorin Munteanu, care activează la Judecătoria Centru. În avizul SIS se menționează că în anul 2005 a fost arestat pentru escrocherie și estorcarea unei sume de 4.300 de dolari, pentru retragerea acțiunilor civile din instanța de judecată și eliberarea de sub gaj a unui apartament cu două odăi. Pe atunci, ofițerii CCCEC, actualul CNA, l-ar fi prins în flagrant când luase banii. În acea perioadă, Munteanu ar fi fost avocat. În aviz se mai menționează că magistratul și-ar fi recunoscut vina și a fost încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. Instanța însă l-a achitat.

În apărarea sa, judecătorul a prezentat situația cu totul altfel – în 2005 luase o parte din banii de la o persoană care îi era datoare surorii sale. Potrivit lui, nu a fost vorba de estorcare. De asemenea, magistratul menționează în răspunsul său că a fost obligat de procuror să-și recunoască vinovăția, însă, ulterior instanța care l-a achitat ar fi stabilit adevărul.

Totodată, SIS invocă în avizul emis că Dorin Munteanu ar fi respins demersurile unor procurori în privința prelungirii arestului preventiv pentru persoane acuzate de infracțiuni deosebit de grave. Inspecția Judiciară urmează să verifice suplimentar acest judecător, a decis CSM.

De asemenea, CSM a publicat avizul SIS în privința magistratului de la Curtea de Apel Mihail Ciugureanu. Potrivit informațiilor publicate, Ciugureanu ar fi favorizat, prin deciziile sale, înstrăinarea acțiunilor MAIB, dând câștig de cauză unei firme apropiate omului de afaceri Veaceslav Platon. De asemenea, judecătorul ar avea tangențe și cu o tentativă de preluare a activelor în valoare de 1 milion de dolari a SA Moldovagaz. Replica lui Ciugureanu însă lipsește.

Conform graficului publicat de CSM, până acum 71 de magistrați urmau să depună la CSM declarațiile de verificare, prin care aceștia sunt obligați să indice mai multe date, inclusiv dacă au antecedente penale sau dacă au fost vizați în cauze care vizează integritatea profesională.

Sursa: bizlaw.md