Autoritățile propun să transmită Întreprinderea de Stat „Aeroportul Internațional „Mărculești", din administrarea Ministerului Apărării în administrarea Ministerului Economiei. Proiectul de Hotărâre de Guvern, a fost inițiat la începutul acestui an, iar luni, 11 iulie, va fi discutat la ședința de Guvern. 

În ultimii ani, activitatea întreprinderii se înrăutățește în mod constant, în pofida măsurilor întreprinse. Potrivit Ministerului Economiei, evoluția indicatorilor principali ai întreprinderii denotă o situație precară, astfel venitul din vânzări a scăzut de aproape 5 ori- de la 39 de milioane de lei, în anul 2014, până la circa 7,5 milioane lei în 2015. Pierderile înregistrate sunt de 21 de milioane de lei în anul 2015.

Aeroportul Internațional Mărculești a fost fondat în anul 2004, în baza unității militare din Mărculești, are o suprafață de 265,2 ha și dispune de infrastructură complexă. În anul 2008, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Legea cu privire la Aeroportul Internațional Liber „Mărculești". Legea prevede crearea unei zone economice libere, în baza infrastructurii și teritoriului aeroportului, precum și un regim vamal și fiscal preferențial, în vederea asigurării unui climat investițional favorabil pentru atragerea investitorilor și realizarea proiectelor economice.

Atât aeroportul, cât și zona economică liberă este gestionată de către Întreprinderea de Stat Aeroportul Internațional „Mărculești", în calitate de investitor general.