Parlamentul a votat în cadrul ședinței de astăzi, 7 iulie, în lectură finală proiectul de lege privind interzicerea pungilor de plastic. Potrivit proiectului, utilizarea și comercializarea pungilor din plastic de unica folosinţă de către unităţile comerciale cu amănuntul se va sancționa cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 200 de unităţi convenţionale sau cu amendă în mărimea valorii produsului respectiv, dar nu mai puţin de 200 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei juridice.

Administratorii unităților comerciale vor avea la dispoziție câțiva ani pentru a se conforma cu aceste prevederi, întrucât pentru unităţile comerciale ambulante, magazine, mobile, staţionare provizorii, legea va fi aplicată începând cu anul 2020, iar pentru unităţile comerciale cu suprafaţă medie şi mică stipulate, legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

După ce acestă lege va intra în vigoare, toți agenții economici vor trebui să ofere cumpărătorilor alternative: plase biodegradabile cu inscripția „material biodegradabil” sau „reciclabil”, sau plase din hârtie care să conțină 40% material reciclat.

În prezent, în Republica Moldova pungile de plastic sunt aruncate cu deșeurile menajere și transportate la gunoiști, aruncate pe stradă sau în parcuri, râuri și lacuri. Experții din domeniul protecției mediului consideră că cele mai periculoase materiale plastice ar trebui retrase de pe piață. Utilizarea pungilor de plastic de unică folosință ar trebui interzisă graduat oriunde este posibil.