Moartea lui Egor Matcovschi, mercenar în Donbass, a fost anunțată pe Facebook în niște grupuri ucrainene specializate în demascarea insurgenților, mercenarilor din Donbas. Am dat căutare pe profilul lui Matcovschi pentru a vedea cine ținea legătura cu el. Vladimir a fost unul dintre cei care a căzut de acord să ne vorbească despre Egor. Au mai fost și alții care, însă, au refuzat categoric. Rudele cele mai apropiate au aflat din presă despre moartea lui Egor, dar, şi el, a refuzat categoric să vorbească cu presa: „Înțelegem doleanțele dumneavoastră, dar nu vom răspunde la nici o întrebare”, a declarat Valentina Matcovschi, bunica mercenarului.

S-a scris inițial că a fost ucis în Donbas, apoi detaliile au relevat că și-a întâlnit moartea în Siria.

Vladimir ne-a povestit cum l-a întâlnit pe Egor.

„Egor venea la noi la internet-cafe. Așa l-am cunoscut. Jucam împreună World of Tanks, dar și alte jocuri de genul ăsta. Se întâmpla acum 6 ani. Eram administrator la internet cafe. Așa ne-am împrietenit. Egor era un foarte bun povestitor. După ce jucam o partidă online, ne strângea în jurul lui, afară, și ne povestea chestii din timpul când lucra la Fulger. Peripeții din astea cu automate, cu împușcături. Toată lumea îl asculta cu gurile căscate, ne minuna pe toți, căci, repet, era un povestitor bun”, spune Vladimir.

Vladimir îl mai lăsa pe Egor să joace gratis, când rămânea lefter.

Despre Egor Matcovschi s-a mai scris în presă și pe forumuri. Egor Matcovschi este mercenarul moldovean despre care se spune că a fost ucis în Donbas. Aflăm că s-a născut în august 1985, la Dubăsari, a îndeplinit serviciul militar în termen, iar apoi a activat în Brigada de Poliție cu destinație Specială „FULGER”. A plecat de acolo și, și-a căutat rostul prin Chișinău. Se spune că a fost simpatizant al Platformei DA, cel puțin, așa zic cei care l-au văzut în proteste. A fost animator într-un club de noapte și scamator. Apoi a plecat în Caucaz unde s-a convertit la Islam. Începând cu 2012, vizita deseori regiunea Rostov din Rusia, iar din 2014 a devenit membru  activ al grupărilor teroriste din așa-numitele Republici Populare Donețk și Lugansk.  

„S-a apucat să facă scamatorii cu un prieten de-al său, cu cărțile de joc, cu chestii, avea niște mâini foarte îndemânatice. Dar nu s-a ținut mult de scamatorii, cred că vreo jumătate de an. S-a certat cu tovarășul său magician. Îmi plăcea cum arăta trucuri cu cărțile, e doar o abilitate a mâinilor, nici vorbă de înșelăciune”, spune Vladimir și adaugă despre fostul tovarăș că avea un spirit aventurier.

Apoi și-a încercat talentul ca animator într-un club de noapte din sectorul Botanica. Nu s-a ținut mult nici acolo: la un moment dat, s-a și luat la bătaie. Vladimir spune cu admirație că Egor a fost atât de puternic că a scos doi clienți din local, apoi a ținut piept la două echipaje de poliţie.

„Nimeni nu știa că are de gând să plece în Donbas. Am aflat despre asta din pozele pe care a început să le publice pe Facebook. Vezi, el se căuta pe sine în acest oraș, ba se băga într-o aventură, ba în alta. Nu s-a mai regăsit. A plecat să-și caute norocul în altă parte”.

Pe profilul de Facebook, Egor a indicat o tânără ca fiindu-i soră. Vladimir a întrebat-o pe acea tânără ce știe despre moartea lui Egor. Răspunsul a fost unul distant și anemic. Nu te aștepți de la o persoană apropiată la un răspuns de genul: „Ok, îţi mulțumesc că mi-ai scris”, a fost răspunsul presupusei surori.  

„Să știi că Egor a făcut odată un gest care a vorbit foarte mult despre personalitatea sa. Pe timpul când eram dintr-o gașcă, o prietenă a soției mele a murit într-un accident. Femeia nu avea acte, nu avea rude, tot ce știam despre ea este că avea un fiu în Germania. Egor s-a implicat, a mers la morgă, a organizat înmormântarea”.

Când a plecat în Caucaz, a mers, de fapt, ca să se căsătorească cu o fată de acolo. Poate era dragoste, cert este că s-a convertit la Islam acolo. „Dar să știți că nu am văzut nimic islamic, religios, nici măcar literar la el. El a fost moldovean și a rămas moldovean. Tot ce putea să facă era să mai pună câte un citat pe Facebook”.

Apropo, ultima postare a lui Egor Matcovschi datează de pe 19 aprilie și este un citat banal despre faptul că viața pe pământ e adevăratul infern, pentru că aici oamenii se omoară între ei, îi trădează pe cei apropiați, demonstrează minuni ale cruzimii și ticăloșiei etc., etc. Evident că acest citat se încheie cu o concluzie superficială: cei bogați și cei sărmani fierb în aceeași oală, mai ales când ajung să înfrunte bolile și moartea. „Scuzați-mă, oare nu acesta e adevăratul infern?” - este întrebarea retorică. Cuvintele sunt însoţite de o imagine cu o foaie pe care este scris „The End”. „El și-a prevăzut sfârșitul”, este concluzia enigmatică a lui Vladimir care adaugă că, după cercetările sale, Egor ar fi murit în Siria.

„Prostii sunt toate astea că a fost ucis în Donbas. Sursele mele zic că el a fost ucis în Siria. A mers acolo ca mercenar din Donbas să câștige bani. Unul dintre cunoscuții mei a luat legătura cu cineva dintre apropiații lui prin intermediul Facebook. Aceștia i-au spus că a mers în Siria. În timpul unei misiunii Egor a fost ucis de către un lunetist, iar unitatea din care făcea parte a fost nimicită cu artileria. Mai exact, au fost încercuiți și uciși cu toții”, spune, la sfârșit, Vladimir care, în loc de rămas bun, adaugă: „Sper că o să iasă un articol pozitiv; că ați văzut ce au scris pe net: că ar fi terorist ş.a.m.d.; dar el, de fapt, a fost un băiat bun”.